Dilluns 27 de gener de 2020

Conferència: “El dipòsit de locomotores de vapor de Móra la Nova. Una visió des del patrimoni”

A càrrec de Joan Alberich González, professor i investigador de la Universitat Roviar i Virgili, departament de Geografia.

L’any 1975 es posa fi oficialment a la tracció a vapor a la xarxa ferroviària de via ampla explotada per la companyia estatatl Renfe. Amb la finalització d’aquest sistema de tracció desapareixien igualment una sèrie d’instal·lacions que la feien possible, essent la principal els anomenats dipòsits de locomotores, unes dependències on no tan sols es feia el manteniment bàsic de les màquines, sinó que eren la base de l’organització dels serveis ferroviaris.

La ponència versarà de manera general sobre els dipòsits que han existit a Espanya i molt especialment, sobre les instal·lacions d’aquest tipus que existiren a Móra la Nova, que arribaren a ocupar més de 350 treballadors i que, en algunes qüestions, foren innovadores dins el conjunt de la xarxa ferroviària espanyola. El treball se centrara en els aspectes arquitectònics, tècnics, socials i humans del dipòsit, que configuren un ric llegat patrimonial que actualment es troba immers en una interessant iniciativa, encapçalada per l’Associació per a la Preservació del patrimoni Ferroviari i Industrial, per a la seva posada en valor.

Lloc:   Auditori Pompeu Fabra
Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya
Via Laietana, 39, 5a planta. 08003 Barcelona

Horari: 18:30 h

Cal fer inscripció prèvia al telèfon: 93 780 37 87 o bé a secretaria@amctaic.org

Més informació

331_details