La Generalitat de Catalunya dedica l’any 2018 a la figura de Pompeu Fabra, coincidint amb els 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana normativa. Els departaments de la Presidència i de Cultura impulsen la celebració de l’Any, acordada pel Govern en la sessió del 29 d’agost del 2017, i de la qual en serà comissari el filòleg Jordi Ginebra i Serrabou.
El Govern vol que l’Any Fabra sigui una commemoració de país. Política Lingüística ha convidat institucions, ens locals i entitats de Catalunya i de tota l’àrea de la llengua catalana a compartir col∙lectivament la celebració amb actes i iniciatives que reconeguin el Mestre i la seva obra. Han estat convidats a participar‐hi els 947 municipis catalans, les principals institucions i entitats dels territoris de parla catalana, estudiosos i professionals. La cooperació és especialment estreta amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), de la Secció Filològica del qual Fabra va ser president i des d’on va assumir la tasca de codificar la llengua.
Al llarg de l’any s’organitzaran centenars d’actes arreu del territori en memòria i reconeixement de qui fou un científic excepcional, que va codificar i modernitzar la llengua catalana i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La commemoració incidirà especialment en la seva aportació al català, i també subratllarà el valor social de la seva figura i obra arreu de Catalunya amb l’objectiu que sigui un estímul per reforçar la vitalitat de la llengua i de projecció cap al futur.
L’acte inaugural de l’Any Pompeu Fabra, dirigit per Xavier Albertí, tindrà lloc el dia 21 de febrer al Teatre Zorrilla de Badalona, ciutat on Fabra va viure els anys de més intensitat professional. L’acte aprofundirà en les dimensions de la figura i l’obra de Fabra amb un enfocament dramàtic, basat sobretot en el treball d’autors que han escrit sobre la seva figura, clau per entendre la llengua i la cultura catalanes.
D’aquesta manera, durant aquest Any Pompeu Fabra està prevista l’organització de nombroses actvititats i esdeveniments, com ara la 6a. edició dels Premis Pompeu Fabra, que reconeixen la tasca de persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixen a la projecció social de la llengua catalana; una exposició itinerant, la Ruta Pompeu Fabra, que enguany ofereix sortides a Barcelona, Prada de Conflent i Bilbao; el el V Col∙loqui Internacional, que es durà a terme a Tarragona, conferències, etc.
Per a més informació: AnyPompeuFabra.cat.