Què és el CERE?

El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) és una entitat fundada l’any 1983, amb l’objectiu de promoure estudis sobre la realitat comarcal i també coordinar i impulsar iniciatives culturals i de coneixement de la Ribera d’Ebre. En l’actualitat el CERE està format per més de 420 socis i d’entre les seues activitats destaquen les publicacions, el Premi d’Assaig “Artur Bladé”, el guardó Sirga d’Or, la convocatòria de beques, la Fira del Llibre i l’Autor Ebrencs i l’organització de jornades d’estudi sobre la Ribera d’Ebre.

Constitueixen l’objecte i la finalitat del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre el desenvolupament, la divulgació i el foment dels valors culturals, científics i artístics de la comarca, en els aspectes d’investigació, conservació i divulgació, particularment el camp de l’arqueologia, la història, l’art, l’etnologia, la geografia, la literatura, l’economia, la lingüística, el folklore, la sociologia, l’agricultura, la geologia, la botànica, la zoologia, l’ecologia així com el foment de les noves tecnologies de la informació-internet i totes aquelles altres matèries i camps del saber que constitueixin una aportació d’interès per al coneixement del passat, l’anàlisi del present o els projectes per al futur de la comarca de la Ribera d’Ebre.

Per a la realització d’aquests fins, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre podrà col·laborar amb institucions, entitats i persones, i podrà crear les seccions que consideri necessàries dins el seu àmbit d’actuació territorial. Promourà reunions d’estudiosos, la creació d’una biblioteca i un centre de documentació especialitzats en temes i estudis comarcals, excursions científiques, publicacions de temes culturals i científics, i la promoció de premis, beques i ajuts a estudis comarcals i altres activitats que s’avinguin amb els objectius de l’entitat.

El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre podrà, d’acord amb la legislació vigent en cada cas, crear o participar sota qualsevol forma prevista a les lleis de totes aquelles persones jurídiques de naturalesa pública o privada que siguin del seu interès per l’acompliment dels seus fins.En queda exclòs tot ànim de lucre.

Som societat civil.

L’entitat es va constituir legalment el juny de 1983 a Vinebre, és la degana de les associacions culturals de la Ribera i ha estat reconeguda en l’àmbit nacional amb premis com el RECERCAT. Compta amb convenis de col·laboració amb el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb l’Ajuntament de Flix, on té la seu, i altres ajuntaments com els d’Ascó, Móra d’Ebre, Móra la Nova i Vinebre.

Som  impuls i suport a la investigació.

Des de 1983 i de forma biennal  convoquem el Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila. Anualment es publica una convocatòria de beques i ajuts i es lliura el Premi de Recerca de Batxillerat.

Som publicacions.

Des del 1985 s’edita la revista insígnia del centre, la Miscel·lània del CERE, que inclou dossiers temàtics o dedicats a cadascun dels nostres pobles i articles de temàtica diversa, des de temes de natura o història als d’economia o cultura. Publiquem obres d’edició pròpia, com els premis d’assaig – agrupades des de 1997 en la col·lecció el Daliner- i donem suport a un ampli llistat de publicacions d’iniciatives comarcals.

Som coneixement, debat i difusió cultural.

Organitzem jornades, cursos i debats, com les sessions dedicades a Geografia i Història Natural, Paisatges ebrencs o el cicle Conèixer la Ribera; en col·laboració amb entitats culturals i universitats destaquem la trobada Pirineu Mediterrània, les jornades del Temple i les dedicades als Entença, les d’Arqueologia, Carmel Biarnés, Bladé i Desumvila, les sessions d’Impuls social i debats territorials com  Repensem la Ribera d’Ebre o Energia i Territori.

Som identitat i projecció cultural de la Ribera.

Organitzem o col·laborem amb  premis  com els de Vinebre i Ascó, la Sirga d’or o el festival Litterarum , Premi Nacional de Cultura, 2019, que inclou la Fira del Llibre Ebrenc, i un ampli llistat de certàmens o trobades com la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre.

Qui som?

El CERE està format per l’Equip Directiu, la Junta i les Dins del CERE diverses seccions delegades als associats.

Equil Directiu: Josep-Sebastà Cid (President), Mireia Grangè (Vicepresidenta), Antoni Domènech (Secretari i Tresorer), Gerard Mercadé (Cap de Publicacions) i Josep Cañabate (Delegat d’Estudis i Comunicació)

Delegats de les Seccions: Helena Blanch (joventut, noves tecnologies i art), Andreu Carranza (literatura), Joan Farnós (Beques), Maria Franquet (lingüística), Pere Muñoz (història), Sandra Ordoño (etnologia), Albert Pujol (cultura digital)

Secció d’història natural

Duu a terme estudis, projectes i treballs relacionats amb aspectes tan diversos com la meteorologia, la conservació dels espais naturals, la classificació taxonòmica de les espècies de flora i fauna, etc.

Secció de lingüística i literatura.

Es porten a terme activitats de coneixement del territori que afavoreixen els usos interpersonals de la llengua catalana i també cursos divulgatius dels diferents aspectes culturals de la comarca. També s’organitzen tallers d’escriptura adreçats als joves i una altra tasca important que s’ha dut a terme, ha consistit en col·laborar en la difusió de l’obra d’Artur Bladé i Desumvila.

Secció d’arqueologia

 Elabora estudis i promou activitats sobre els diversos poblaments d’antigues civilitzacions establertes al territori de la nostra comarca, a través de la recerca de diversos jaciments, en especial sobre la presència dels íbers i dels romans. 

Secció d’història

Impulsar l’estudi de les diverses èpoques històriques, a través de treballs de recerca o d’activitats de difusió (xerrades, jornades, presentacions de llibres). També hi ha interès en promoure ciències auxiliars de la història. 

Secció de noves tecnologies

S’encarrega de mantenir al dia tots els aspectes tecnològics necessaris per a al bon funcionament de la nostra entitat, alhora que també es fixa en l’evolució de les TIC a la comarca. 

Secció d’impuls social

Creada l’any 2007, pretén la conjugació d’humanisme, cultura i societat en l’àmbit de la solidaritat internacional i la reflexió sobre els desequilibris socials, polítics i econòmics a nivell global. 

Secció Secció juvenil

També creada l’any 2007, vol esdevenir un punt de referència de joves i/o associacions de joves interessats en la cultura en general per tal de donar-los suport en les seves activitats.

Secció d’arts

Creada l’any 2009, aquesta secció té la intenció de conèixer millor i potenciar l’art a la nostra comarca i tirar endavant activitats relacionades amb el món de l’art. S’ha proposat organitzar un calendari d’exposicions a diverses poblacions de la comarca, en què hi pot participar tothom que dugui a terme alguna activitat artística (pintura, escultura, esmalts, gravat, ceràmica, disseny, fotografia, etc.) de manera professional o amateur, resideixi o no a la Ribera d’Ebre.

Secció d’etnologia

Aquesta secció es va crear formalment el 2009 malgrat que sempre havia estat present en els estudis i treballs realitzats per diverses persones vinculades a l’entitat. Molts d’aquests treballs es poden trobar en forma d’articles a la Miscel·lània. El dinamisme d’aquesta secció abans de la seva creació també s’evidencia en l’impuls i recolzament que ha donat en grans projectes com l’organització de les III Jornades d’Etnologia a les Terres de l’Ebre (Ascó, 2003); o més recentment les Jornades d’Estudi sobre la Festa de Sant Antoni als Països Catalans (Ascó, 2006). Avui dues de les activitats de màxim ressò programades i a les quals es dóna suport i difusió són el Tradijoc (trobada de jocs tradicionals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta), i el programa d’estudi de la pedra en sec a la Ribera d’Ebre.

Secció Cultura Digital

Punt de trobada de totes aquelles persones que volen realitzar actuacions relacionades amb el món digital, així com activitats nascudes digitalment, com els videojocs, la música digital o la realitat virtual, o bé les que s’hi vinculen a través de la implementació digital com el llibre digital, revistes interactives, etc. que tenen la dinamització de la cultura com a eix principal.

TRANPARÈNCIA

Et donem les eines de consulta necessàries per tal de fer el CERE, una transparent i legal.

Fes-te'n soci!

Gaudiràs d'actes i publicacions gratuïtes, per estar informat i de la última del què passa a la Ribera d'Ebre.