cartell_recreacio_final_batalla_ebre_reduit

El proper dia 22 de novembre Flix acollirà la 2a recreació històrica del final de la Batalla de l’Ebre, amb la representació del pas del riu Ebre del XV Cos de l’exèrcit republicà durant el seu replegament i retirada. Aquest acte es farà a la zona del Riu de Baix, al migdia, i comptarà amb la participació de diversos grups de recreació històrica.
Quince minutos después el armazón de hierro que nos unía aún a la orilla derecha volaba por los aires. Después de 113 días de intenso combate había terminado la batalla del Ebro”. El enemigo, no esperaba nuestra retirada”. Amb aquestes paraules descrivia Manuel Tagüeña Lacorte, Cap del XV cos de l’Exèrcit de l’Ebre, el final de la batalla més cruenta i sagnant de la Guerra Civil.
De la mateixa manera que tres mesos abans iniciaven una gran ofensiva sobre el marge dret del riu, acció sempre difícil d’executar des d’un punt de vista militar, el 15 de novembre de l’any 1938 es produïa la retirada de les malmeses tropes lleials a la República. Tot i que el replegament fou idea del mateix Tagüeña al marge del seu superior, significà un exemple d’eficient estratègia, elogiada pel mateix Estat Major Central de la República que la qualificà com “la fase más difícil, la habilísima maniobra de retirada”.
Tagüeña va dissenyar amb èxit un pla d’evacuació que, prenent com a eix central la població de Flix, pretenia retirar les tropes de forma ordenada i davant la sorpresa de l’enemic. L’acció va significar que molts homes salvessin la vida.
Aquest any amb la 2a. recreació històrica del final de la Batalla de l’Ebre, es vol representar el replegament i la retirada dels soldats del XV cos d’exèrcit de la República. Aquesta acció es va produir a Flix i per això totes les activitats relacionades es faran a la nostra població.
Les jornades estan organitzades per Lo Riu associació per a l’estudi del patrimoni arqueològic i històric de les Terres de l’Ebre, conjuntament amb l’Associació La Cana i l’Ajuntament de Flix. Tenen com a objectiu principal donar a conèixer al públic en general, com es va produir l’anomenada “retirada” de l’exèrcit republicà i el seu retorn al marge esquerre de l’Ebre.
Dijous dia 20 s’iniciaran les activitats a Ca don Ventura, amb la projecció del curtmetratge La Fatarella 1938 i la xerrada “El banc d’ADN , l’última esperança per als familiars dels desapareguts a la guerra civil” a càrrec del Roger Heredia, impulsor del Banc d’ADN i agent de la Divisió de Policia Científica del Cos de Mossos d’Esquadra. S’explicarà com s’està duent a terme la política de Memòria Històrica i exhumació de fosses per part de la Generalitat de Catalunya, els mandats de l’ONU sobre desaparicions forçoses i el seu incompliment a hores d’ara per part del govern espanyol i català. També s’explicarà el protocol a seguir per fer-se les proves d’ADN, per totes aquelles persones que tenen algun familiar desaparegut durant la Guerra civil i hi estiguin interessades. “Si no disposem d’un banc d’ADN dels familiars vius per comparar-lo amb l’ADN de les restes humanes de la Guerra Vivil que s’han trobat, no podem identificar-les”.
Dissabte dia 22 a les a dos quarts d’11, al Passeig de l’Ebre, s’obrirà al públic la fira de col·leccionisme militar i una exposició de vehicles dels anys 30.
L’acte principal se centrarà en la 2a recreació històrica del final de la Batalla de l’Ebre, amb la representació del pas de l’Ebre per les tropes republicanes i l’arribada de les tropes franquistes.
Per finalitzar, es farà una ofrena floral en record de totes les víctimes de la guerra, per part de Joan Molet, familiar de Josep Miret Musté, conseller de la Generalitat de Catalunya el 1937, Enric Garriga, president de l’Amical Mauthausen i diversos familiars de soldats que avui encara resten desapareguts.
La 2a recreació histórica de la del final de la Batalla de l’Ebre ha estat organitzada per l’Associació Lo Riu, l’Associació La Cana i l’Ajuntament de Flix. Ha Comptat amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, la Universitat de Barcelona, el Club Nàutic Flix, el grup Senders de Flix, el CERE, Flexus Teatre, Aguaita.cat, Antiqua Terra Tours, DIDPATRI, Grup de Dimonis de La Fatarella, Diarideguerra.com i Terra Enllà.