La pluja obliga a canviar d’ubicació la 6a edició de la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre. Tot i això, no hi va faltar cap dels actes previstos: taller de jotes, mostra artesanal, ballada de les 16 jotes, concurs a Instagram i la música de Lo Gitano Blanc

 

La pluja caiguda a primera hora de la tarda d’aquest dissabte va obligar a canviar, a última hora, l’escenari de la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre i reubicar-la al pavelló firal, situat a escassos metros de l’espai inicial, la plaça de l’Església de Móra la Nova. “Vam optar per traslladar la Festa i no per ajornar-la perquè totes les parades de la mostra estaven preparades, molts dansadors llestos per a ballar, Lo Gitano Blanc per a cantar i molta gent en camí per a participar-hi”, va explicar una de les coordinadores de la Festa, Mireia Grangé. Grangé va valorar que “estem satisfets del resultat final, ja que, tot i la pluja, hem tingut una bona assistència tant de balladors com de públic, si bé és veritat que aquest imprevist de ben segur que, en general, ens ha restat participació”.

Tot i la pluja, en aquesta sisena edició de la Festa no hi van faltar la Mostra de productes locals, el taller per aprendre a ballar la jota, un berenar amb xocolata desfeta i melindros, la música dels inauguradors i encarregats de la cloenda, Lo Gitano Blanc, i el més important, la dansada dels 16 pobles de la comarca. Grangé va recordar que un dels objectius més important de l’entitat impulsora i coorganitzadora de la trobada, Lo Fardell Patxetí, s’ha complert en aquesta sisena edició de la Festa “i és la recuperació de la jota en tots i cadascun dels pobles de la nostra comarca perquè sols en restaria el nucli de Llaberia que està deshabitat així que entenem que no el podem comptar”. Precisament el darrer municipi en recuperar una jota per als seus conciutadans ha estat el poble amfitrió, Móra la Nova, que després de no trobar cap vestigi d’una jota antiga, va decidir crear una de cap i de nou que s’ha estrenat tot just enguany i que va servir per a cloure la dansada d’ahir. La Festa de la Jota de la Ribera es va iniciar l’any 2010 amb la dansada de tan sols 6 pobles de la comarca i en la sisena edició celebrada ahir a Móra la Nova en van ser 16 les jotes que s’hi van poder ballar. La trobada està organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’entitat Lo Fardell Patxetí i compta amb el suport de tots els pobles de la comarca, dels quals cada any un n’és l’amfitrió.

Pel que fa al quart Premi Instagram #jotaribera2015, en què s’havien de pujar in situ les fotografies de la ballada i de la Festa, se’l va emportar la rasquerana Anna Benaiges. El guardó: un lot de productes de la Ribera d’Ebre.

La Festa de la Jota es va aprofitar per part del poble amfitrió per presentar dues novetats: el mocador que a partir d’ara portaran els balladors i balladores de jotes moranovencs, de color blau i amb la llegenda “La jota de Móra la Nova”, i una nova pasta identificativa de la població. És una pasta dolça ensaginada i amb nous que té la forma d’un element emblemàtic de la població, el tren.

 

La Festa de la Jota

 

La Festa de la Jota