El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), el passat any 2018, va impulsar un treball de recerca per recollir, i contextualitzar, la producció periodística de l’asconenc Carmel Biarnés i Biarnés. El treball, que va rebre una beca del CERE i un ajut de l’Institut Ramon Muntaner, amb seu a Móra la Nova, va ser executat per l’historiador Héctor Rogelio Isidro Lovon.

Mitjançant aquesta recerca exhaustiva, que ha permès relacionar la pràctica totalitat dels articles periodístics publicats per Biarnés, és pretén posar en valor l’obra periodística, i també la figura, de l’asconenc, però també té l’objectiu de donar instruments a la ciutadania perquè pugui accedir als seus articles, que no es troben agrupats exclusivament en una institució, tot i que una part important estigui dipositada a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Per tant, el treball, a partir d’una introducció que situa a Carmel Biarnés en l’espai cronològic i territorial en què va exercir la seva feina -les Terres de l’Ebre entre mitjans dels anys 60 i fins els 80 del segle XX-, ha elaborat una base de dades, formada per més de 1.000 registres, que recull informació bàsica sobre cada article que va publicar el periodista d’Ascó, com per exemple el títol, la publicació en què aparegué, la descripció del contingut o, entre d’altres camps, on es pot localitzar. Fins i tot, en el cas de que l’article sigui consultable en línia, es facilita l’enllaç per tal de poder accedir-hi remotament.

 

Podeu ampliar la informació sobre el projecte mitjançant la consulta de la lona presentada pel CERE al Recercat 2019 https://riberadebre.org/wp-content/uploads/2017/02/lona-Recercat-_CERE_19.jpg, a més d’accedir a la base de dades d’articles de Biarnés a Annex 2. Buidat dels articles de Carmel Biarnés

0001 (20)