El cicle de conferències “Els inicis del republicanisme a la Ribera d’Ebre (1873-1931)” pretén apropar-nos a un període determinant per a l’actual comarca riberenca. Es tracta de l’etapa que comprèn el període entre la proclamació de la I República i la II República, de la qual el proper any 2016 es commemorarà el 85è aniversari

Per tant, és un moment excel·lent per provar de comprendre l’ambient polític i social dels anys que van precedir la gran eclosió republicana de l’any 1931 i, per mirar d’assolir-ho, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) hem organitzat el present cicle de conferències, el qual pretén, a partir d’una conferència marc que contextualitzarà el període i el sorgiment i expansió de la ideologia republicana a la Ribera d’Ebre –amb totes les seves variants i divergències– apropar-nos a les biografies d’alguns dels grans polítics de la famíliarepublicana que van confluir a les Terres de l’Ebre, i per extensió a la Ribera d’Ebre, durant aquests anys, com són Marcel·lí Domingo, Joan Caballé i Goieneche i Martí Rouret i Callol.

Possiblement en cap altra període històric l’actual comarca de la Ribera d’Ebre va aglutinar personatges tan influents –molts d’ells poc coneguts i reconeguts–  i amb un pes polític tan destacat en l’àmbit català, fins i tot més enllà. Esperem, doncs, que el cicle contribueixi a una millor comprensió del període i permeti aprofundir en les biografies d’aquests personatges –tots ells republicans– però amb projectes polítics ben diversos, que a la pràctica no van aconseguir confluir pràcticament mai d’una forma conjunta i unitària.

Les conferències programades en el marc del cicle són les següents:

-Dijous 22 d’octubre de 2015. Inauguració del cicle a càrrec de les autoritats i conferència inaugural de Josep Sànchez Cervelló “Els inicis del Republicanisme a la Ribera d’Ebre (1873-1931)”. Lloc: Sala Polivalent de l’ACRE a les 19,30 hores.

-Divendres 23 d’octubre. Conferència a càrrec de Josep Sancho Sancho “La influència de Marcel.lí Domingo a la Ribera d’Ebre (1913-1931)”. Lloc: Sala Polivalent de l’ACRE a les 19,30 hores.

-Dilluns 26 d’octubre. Conferència a càrrec de Salomó Marqués “Martí Rouret i Callol. Mestre i republicà, de l’Empordà a la Ribera d’Ebre”. Lloc: Sala Polivalent de l’ACRE a les 19,30 hores.

-Dijous 29 d’octubre. Conferència a càrrec de David Tormo i Benavent “Joan Caballé, el perfecte cacic republicà”. Lloc: Sala Polivalent de l’ACRE a les 19,30 hores.

 

Podeu consultar el tríptic fent click aquí: Tríptic_republicanisme