El passat dissabte 12 d’agost l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) va participar en l’acte per commemorar el 90è aniversari de la plaça de la Baranova, de Tivissa. La nit, va iniciar-se amb una recreació teatralitzada del personatge de Lluís Brull i Cedó (1892-1954), el tivissà que va impulsar dues iniciatives ciutadanes populars per transformar la Baranova, mirador privilegiat a les comarques del Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, en una plaça modèlica.
Seguidament, es va donar pas als parlaments institucionals. En primer lloc, va prendre la paraula Adolf Brull i Monner, nebot de Lluís Brull i Cedó, i autor de la biografia Lluís Brull. Un home bo, guanyadora del XVI Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, qui va rememorar un fragment del discurs de Lluís Brull i Cedó del 15 d’agost de 1927, durant la festa d’inauguració de la primera reforma de la plaça. Seguidament, va prendre la paraula Gerard Mercadé, director de l’ACRE, qui va refermar la vocació dels centres d’arxiu per difondre el contingut dels fons i documents que gestionen, especialment quan, com en el cas del fons de Brull i Cedó, es tracta d’una persona que ha deixat una empremta tant gran a la seva població natal, mitjançant, entre d’altres iniciatives, la reforma de la Baranova, la campanya per la construcció d’unes escoles graduades o les excavacions al Castellet de Banyoles.
La projecció de la pel·lícula ’90 anys de la Baranova’, inclou imatge en 3D
A continuació es va projectar la pel·lícula ’90 anys de la Baranova’, produïda per Canal Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Tivissa, en la qual l’ACRE ha col·laborat. El film explica els orígens de la Baranova, així com les successives reformes que s’hi han portat a terme els anys 1926-1927, 1952-1954, 1970-71 i 2013. Un dels moments més destacats de la pel·lícula es va produir durant la recreació de la festa d’inauguració del 15 d’agost de l’any 1927, atès que es van poder veure les fotografies en 3D. L’ACRE disposa d’un extens reportatge, pertanyent al fons de Lluís Brull i Cedó, amb anàglifs (imatges en dues dimensions amb capacitat de provocar un efecte tridimensional si s’utilitzen unes ulleres especials), que van afegir un plus d’originalitat a la pel·lícula, i que va agradar molt, especialment entre el públic més jove.
Seguidament, va intervenir l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, qui va descriure l’acte de commemoració del 90è aniversari de la plaça com “un dia històric” per a la població i també llegir un fragment del poema ‘A la Baranova’, compost pel poeta Josep Callau i Nogués l’any 1952 en motiu del 25è aniversari de la seva primera reforma. L’alcalde també va descobrir una placa, conjuntament amb Adolf Brull i Monner, en la qual es fa referència a les diverses reformes dutes a terme a la plaça i s’homenatja Lluís Brull i Cedó.
La commemoració va concloure amb una animada actuació musical d’Ivan i Mikel Herzog, també autors de la música de la pel·lícula ’90 anys de la Baranova’, i del seu pare, Mikel Herzog, que tenen vincles familiars amb la vila de Tivissa.