El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) ha enregistrat i publicat cadascuna de les sessions a YouTube
Entre els dies 14 de setembre i 20 d’octubre el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) va organitzar el XVè ‘Curs Coneguem la Ribera’, un cicle de conferències de divulgació d’història local i cultural entorn la nostra comarca. Alguns municipis riberencs van acollir un total de set conferències d’historiadors especialistes en temàtiques humanístiques d’àmbit local, des del patrimoni hidrogràfic sobre les crescudes del riu Ebre fins a un estudi de gènere sobre el món funerari del segle XX.
Flix, Ginestar i Móra la Nova. En Joan Francisco Costa va presentar un seguit de tres conferències relacionades amb la geografia física i humana del riu Ebre. La primera d’aquestes, titulada “Riuades històriques del riu Ebre”, va desgranar per ordre cronològic cada una de les riuades més importants de l’Ebre. La segona ponència, “Ginestar, capital europea de les limnimarques”, va presentar el patrimoni que tenim relacionat amb les riuades. Per últim Costa va exposar dades sobre la barrancada de l’any 1971, recordada per molts riberencs i gràficament molt documentada.
Garcia va prendre el relleu d’aquest cicle, on Loreto Meix va pronunciar la seva ponència “Julio Antonio”. La investigadora va resseguir la biografia i obra de l’escultor morenc en el context de la Restauració borbònica (1874-1931), posant en valor el significat històric de l’art local i la importància de Julio Antonio.
En Jaume Aresté, a Flix, va rememorar el negoci de la impremta Fauquer, una de les empreses més importants de la vila i que, a més, ha conservat un ric arxiu documental, que comprèn la segona meitat del segle XX. Aquesta ponència ha estat enregistrada per l’Associació Cultural la Cana i es podrà veure més endavant.
Una altra de les cites es dugué a terme a la vila d’Ascó, durant les XII Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés. L’historiador Josep Serrano Daura va homenatjar qui fou el cofundador del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), Carmel Biarnés i Biarnés, amb la ponència “500 anys dels ordenaments de la vila d’Ascó (1520-2020)”.
La darrera de les cites es va celebrar a Móra d’Ebre, la capital de la comarca. La Sandra Ordoño i Elena Parra ens presentaren el seu estudi “Portadores d’un cicle sense fi. Dones i pràctiques funeràries a la Ribera d’Ebre del segle XX”, una investigació subvencionada pel CERE i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).