La vuitena edició de Litterarum, fira d’espectacles literaris i la dotzena Fira del Llibre Ebrenc han finalitzat aquest diumenge, 7 de juny,  consolidant les expectatives marcades i convertint novament Móra d’Ebre en l’epicentre de la dinamització de literatura catalana a escena i capital del món de llibre a les Terres de l’Ebre. Ho va manifestar divendres el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, durant la inauguració de la fira. Enguany s’ha fet més visible que mai el compromís de la conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb Litterarum, l’única fira especialitzada en aquesta tipologia d’espectacles basats en la literatura de parla catalana i que ja és un dels grans referents del país.

La  fira del llibre ha tancat amb la participació de dos autors de prestigi, els escriptors Andreu Carranza i Francesc Serés, que han protagonitzat  la dotzena Jornada del Llibre Ebrenc, dedicada a analitzar el paper de la biografia com eina per a la literatura. Tots dos autors han rebut importants guardons literaris aquest 2015. Així, Carranza va guanyar el premi Josep Pla de narrativa amb El poeta del poble, una biografia novel·lada sobre mossèn Cinto Verdaguer; i Serés ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de narrativa amb La pell de la frontera, d’aquí que hagi estat especialment rellevant la seua presència a la Fira del Llibre Ebrenc.

S’han presentat un total de 28 títols, entre els quals destaquen La fi dels secrets, de Miquel Esteve (Ediciones B); Presidi major de Josep Gironés (Pagès), El noi del costat del padrí, de Jesús Maria Tibau (Cossetània) , Cullerades de vida de Francesca Aliern (Cossetània), Miscelània núm 24 dedicada a Móra la Nova (CERE),   de França a Mèxic, dietari de Viatge, d’Artur Blade i Desumvila, Heterodoxos europeus de Xavier Garcia (Pagès), Tortosa. La petjada de la història de Joan Hilari Muñoz (Viena). Enguany les presentacions han tingut un format diferent i s’han integrat en un espai radiofònic conduït pels professionals de Ràdio Móra d’Ebre SER, que han fet servir elements multimèdia i han realitzat preguntes als diversos autors amb l’objectiu de fer més dinàmic l’acte.

La Fira del Llibre Ebrenc està organitzada conjuntament pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Col·laboren la Institució de les Lletres Catalanes, la Diputació de Tarragona, l’Institut Català de les Empreses Culturals i Coordinació Territorial de Joventut Terres de l’Ebre.

Premi Llibresebrencs.org

Dins el marc de la Fira del Llibre Ebrenc ahir es van donar a conèixer els guanyadors de l’onzè Premi Llibresebrencs.org de relats curts per Internet, organitzat per la Fira del Llibre Ebrenc, amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner i amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és incentivar els jóvens de les comarques de l’Ebre i la seua àrea d’influència cultural a escriure i compartir les seues creacions. Enguany s’hi ha presentat un total de 35 autors