El curs es portarà a terme entre el 7 de març i el 5 d’abril i oferirà 8 xerrades, a les poblacions d’Ascó, Flix, Móra d’Ebre i Móra la Nova, que abordaran temàtiques molt diverses
El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) té entre les seves principals funcions la de promoure els estudis sobre la comarca de la Ribera d’Ebre, entesa d’una forma àmplia, a més d’organitzar activitats -com per exemple conferències.- que ajudin a donar-la a conèixer entre la ciutadania. Amb aquest objectiu principal organitza diversos cursos i cicles de conferències al llarg de l’any, com per exemple el Curs Coneguem la Ribera d’Ebre, que aquest any 2019 arriba a la seva dotzena edició.
En l’edició del 2019 el cicle comptarà amb 8 xerrades i 6 ponents i farà parada a 4 pobles de la Ribera d’Ebre, que són Ascó, Flix, Móra d’Ebre i Móra la Nova. La primera conferència es portarà a terme a Flix el proper divendres 7 de març, a les 19,30 hores i a la Biblioteca Artur Bladé i Desumvila, i anirà a càrrec del periodista Jordi Duran Suàrez, qui pronunciarà la xerrada”Les publicacions de les entitats de la Ribera d’Ebre, Caracterítiques i i importància”. La següent conferència es portarà a terme a la Biblioteca de Móra la Nova, i es farà el proper 14 de març a les 19.30 hores. En aquesta ocasió l’historiador Jaume Aresté pronunciarà la xerrada “El monument a la Batalla de l’Ebre (1966), en què treurà a la llum les contribucions dels ajuntaments de la comarca per sufragar la construcció del monument franquista tortosí. La propera conferència serà el 22 de març, a les 19,30 hores -novament a la Biblioteca Artur Bladé, de Flix- i anirà a càrrec del geòleg Alvaro Arasa, qui pronunciarà la xerrada “L’origen del riu Ebre”. El mateix Alvaro Arasa oferirà aquesta xerrada en dues ocasions més, la primera de les quals el 27 de març, a les 19.30 hores, a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Ascó, així com també el 3 d’abril, a les 20 hores, a la Biblioteca de Móra d’Ebre. La dotzena edició del Curs Conèixer la Ribera d’Ebre també comptarà amb les conferència de Josep Maria Pros, que portarà per títol “Els grafits templers del castell de Chinon”, i que serà acollida per la Biblioteca Artur Bladé de Flix, el 28 de març a les 19.30 hores. I el mateix espai, en les dues ocasions a les 19.30 hores, serà la seu de les dues darreres conferències del cicle, la primera de les quals el proper 4 d’abril, a càrrec de d’Alberto González, que portarà per títol “Masoneria i societat”, i la darrera, en aquest cas el 5 d’abril, a càrrec de l’historiador Joan Ramon Vinaixa, que parlarà de “Flix a finals del segle XVIII”, conferència amb la qual conclourà el cicle.