Els Premis Recercat són un dels actes destacats de la XI Jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana, Recercat, que tindrà lloc aquest cap de setmana, 9 i 10 de maig, a Vilafranca del Penedès, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), l’Institut d’Estudis Penedesencs, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana (CCEPC) i l’Ajuntament amfitrió. Els guardons inclouen dues categories que volen reconèixer, d’una banda, la tasca feta pels centres i instituts d’estudi i, de l’altra, la trajectòria d’un dels seus col·laboradors. En aquesta edició el jurat ha escollit el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i el filòleg vilafranquí Joan Solé respectivament. Entre d’altres, el jurat ha escollit el CERE “perquè s’ha convertit en un referent en els estudis locals de la Ribera d’Ebre, on fa molts anys que treballen per la salvaguarda de la història, el patrimoni i altres camps del coneixement de la comarca. Perquè ha estat capaç de vertebrar una gran part de l’activitat cultural a la zona i també ha desenvolupat projectes potents a nivell de les Terres de l’Ebre i d’arreu dels territoris de parla catalana, sent impulsor per exemple de la Fira del Llibre Ebrens, Litterarum o de la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre”. EL CERE és una entitat fundada l’any 1983, amb l’objectiu de promoure estudis sobre la realitat comarcal i també coordinar i impulsar iniciatives culturals i de coneixement de la Ribera d’Ebre. En l’actualitat el CERE està format per més de 420 socis i entre les seues activitats destaquen les publicacions, el Premi d’Assaig “Artur Bladé”, el guardó Sirga d’Or, la convocatòria de beques, la Fira del Llibre i l’Autor Ebrencs i l’organització de jornades d’estudi sobre la Ribera d’Ebre.
Pel que fa al filòleg vilafranquí i membre fundador de l’Institut d’Estudis Penedesencs del qual també va arribar a ser-ne president, Joan Solé i Bordes, el jurat li atorga el guardó per reconèixer la tasca que ha desenvolupat al llarg de la seva trajectòria vital des d’àmbits tant diversos com l’educació i les publicacions en revistes o llibres sobre estudis d’història de la cultura moderna i contemporània al Penedès.
Si bé els Premis són l’acte central de la jornada Recercat, es lliuraran dissabte a les 13.30h a l’Auditori del Vinseum, els dos dies de durada de la jornada s’organitzen diversos actes culturals i d’oci. Hi haurà una fira on s’exposen les publicacions i activitats d’aquestes entitats, exposicions, visites guiades, taules rodones i presentacions, audiovisuals, tallers infantils i un gran concert de música. Amb totes aquestes activitats el Recercat pretén convertir-se un cop més en el punt de trobada i d’intercanvi d’experiències entre les centres d’estudi d’arreu dels territoris de parla catalana, així com en un aparador per mostrar al públic en general la tasca que fan aquestes entitats al llarg de l’any.
Els escenaris del Recercat seran la Plaça Jaume I, l’església i claustre de Sant Francesc, l’Auditori del Vinseum, la Capella de Sant Joan, el Casal i, tots ells també d’entrada lliure.