seccio cultura digital

El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) va presentar el dia 27 de desembre de 2017 la secció de Cultura Digital en un acte celebrat al teatre municipal de La Llanterna de Móra d’Ebre. Es tracta d’una nova iniciativa d’Albert Pujol, membre de la junta directiva de l’entitat cultural riberenca, que pretén implicar creadors, estudiosos i persones amb coneixements informàtics per tirar endavant projectes d’interès cultural i comarcal.

L’acte va comptar amb la intervenció dels especialistes Marisol López, directora de Cutura Digital de la Generalitat, i Ricard Faura, tecnoantropòleg i expert en tecnologies de la informació i la comunicació, i societat. Tots dos van donar la seua visió sobre la cultura digital i van posar exemples del maridatge entre la tecnologia i l’activitat cultural en camps tan diversos com la música, les arts escèniques, la literatura, el pessebrisme, la publicitat o els videojocs, entre d’altres. Marisol López va definir el concepte de cultura digital com “totes aquelles manifestacions culturals on la tecnologia juga un paper important, és allò que passa quan apliques a la cultura la tecnologia”.
Albert Pujol, impulsor de la secció, va explicar als presents que es pretén crear una xarxa de persones de la comarca que col·laborin per a tirar endavant projectes transversals i multidisciplinars en l’àmbit cultural que aprofitin les potencialitats que avui dia oferixen les tecnologies. Pujol va apuntar alguns projectes que ja s’estan treballant en l’àmbit de la cultura digital a la mateixa comarca de la Ribera d’Ebre, com ara experiències que s’han efectuat en el camp de la literatura, de l’espectacle i del foment  de la lectura en biblioteques.
La presentació de la secció de Cultura Digital del CERE va comptar amb la intervenció del president de l’entitat, Joan Josep Duran, i del director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé. Tots dos van aplaudir la iniciativa i van destacar el fet que el centre d’estudis riberenc es posa altra vegada a l’avantguarda de les entitats culturals de Catalunya amb la creació d’aquesta nova secció.