El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre publica el llibre l’Islam a Ascó (s. X-XVII). Aportacions i herència, de Felip Fucho i Pascual, obra guanyadora del XXè Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila
L’obra és una notable aportació historiogràfica per conèixer la presència musulmana a la població d’Ascó entres els segle X i XVII, que posa de relleu la importància del llegat musulmà a nivell local
El passat divendres 10 de desembre tingué lloc la cerimònia de lliurament del XX Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila, que atorga el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), amb caràcter biennal. L’acte, que porta el nom del president honorífic del CERE, Artur Bladé i Desumvila, tingué lloc al Casal Municipal d’Ascó, en una edició que estigué coorganitzada amb l’Ajuntament d’Ascó i que comptà amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.
L’acte, que comptà amb nombrós públic, s’inicià amb la benvinguda per part del Sr. Josep Maria Raduà Serra, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Ascó. Després dels parlaments del Sr. Josep-Sebastià Cid, president del CERE, i de la Sra. Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, es feu oficial el veredicte del jurat de la XX edició del Premi d’Assaig Artur Bladé, format pel Sr. David Íñiguez, pel Sr. Daniel Piñol, pel Sr. Josep Solé i pel Sr. Josep Cañabate, que actuà com a secretari.
L’obra guanyadora, d’un total de sis que hi van optar en aquesta edició, fou l’Islam a Ascó (s. X-XVII). Aportacions i herència, de Felip Fucho i Pascual. El llibre, que va poder ser recollit pels socis del CERE —i comprat pel públic assistent un cop finalitzat el Premi d’Assaig Artur Bladé—, és el número 20 de la col·lecció Daliner del CERE. L’obra es submergeix en la societat musulmana instal·lada a Adkun (Ascó), després de la invasió d’Hispània, allà al segle VIII, una cultura que perdurà, no tant sols fins a la conquesta cristiana de mitjans de segle XII, sinó fins a la seva expulsió definitiva. Cal tenir en compte que la conquesta suposà un canvi de propietat del territori, però no pas un canvi o eradicació de la cultura islàmica, atès que el seu tarannà perduraria ben viu fins a primers del segle XVII, tot i no gaudir de la mateixa llibertat d’acció que quan formaven part d’Al-Andalus. A més, el treball de Fucho posa en relleu que les aportacions musulmanes a la vila d’Ascó es van produir en molts aspectes, com ara el patrimoni local, la llengua o la toponímia. La publicació ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.
Un cop anunciat el guanyador del Premi, l’acte continuà amb les intervencions del Sr. Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic, i de la Sra. Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes.
Com a cloenda del XX Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila els assistents gaudiren d’un recital de la cantant Marina Rossell i d’un tast de productes locals.