Incidirà transversalment en difondre sectors com els videojocs, l’audiovisual, el llibre, la música i el multimèdia amb la cultura com a eix.
El passat mes de setembre, la junta del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) va aprovar la creació d’una nova secció innovadora i trencadora que vol treballar activitats al voltant del món digital i que porta per nom Cultura Digital.
El principal objectiu, segons explica el cap de la secció Albert Pujol, és que sigui un punt de trobada de totes aquelles persones que volen realitzar actuacions relacionades amb el món digital, activitats nascudes digitalment, com els videojocs, la música digital o la realitat virtual, o bé les que s’hi vinculen a través de la implementació digital com el llibre digital, xarxes socials, etc.
Albert Pujol és Graduat en Multimèdia per la UOC, tècnic informàtic del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i soci i membre de la junta del CERE des de fa més de 15 anys. Es crearà un grup de treball amb gent de diferents disciplines, socis o no del CERE, que tinguin la Cultura Digital com a eix del seu pensament, i que vulguin difondre-la i aplicar-la en diferents disciplines i projectes. Aquest grup s’anirà trobant i analitzarà les possibilitats existents per realitzar accions en l’entorn del món digital adreçades a tota la societat i a totes les edats.
Entre els diferents arguments per crear aquest nova secció hi destaquen aspectes com que l’era digital és ja una realitat en la qual estem plenament immersos a nivell personal i professional. Que en el terreny acadèmic i laboral la transformació digital és avui una de les constants que més interessa tant en l’àmbit públic com privat. I que aquest moment de canvi, innovació i transformació afecta de manera especial a les entitats i empreses que desenvolupen la seva tasca en l’àmbit cultural.
Així doncs es buscarà pensar com la tecnologia ha impactat de forma molt significativa en les àrees culturals actuals, de tal manera que afecta ja la definició mateixa dels béns culturals, posa en dubte tots els procediments del sector cultural actual i requereix de noves formes de relacionar-se amb aquells als quals es dirigeixen els productes i serveis que s’ofereixen. Actualment cal tindre en compte que l’usuari, el visitant, l’espectador, el client… reclama un nou paper més actiu i participatiu en la construcció i dinàmica de serveis culturals com la biblioteca, el museu, el teatre, l’auditori o la llibreria. Avui, més enllà dels productes culturals en si, es demanen experiències, tant físiques, oferides en els espais tradicionals però reinventats, com virtuals, a través de plataformes en línia, xarxes socials, accessibles en tot moment i des de qualsevol lloc.
Cal tindre clar que les institucions i empreses culturals es troben, en aquest sentit, en un moment clau per treure partit a aquest repte digital. La tasca de reinventar o innovar no és simplement una opció de xapa i pintura sinó que remou profundament els fonaments de la cultura i ha d’assentar-se sobre noves respostes a les preguntes de qui som, què volem ser, per què actuem i també, aspecte central, a qui es dirigeix la nostra acció. Si entenem que la cultura és coneixement, és art, són creences, és llei, són costums i tots els hàbits i aptituds adquirides per l’ésser humà, podem entendre que la cultura digital inclou totes aquestes qüestions creades i experiències compartides en l’entorn digital.
Finalment el CERE veu en aquesta secció una nova línia de treball que de ben segur donarà molt bons resultats pel present i futur de l’entitat en relació a la Ribera d’Ebre, les Terres de l’Ebre i Catalunya.