conveni Riba-roja

El CERE i l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre han signat un conveni mitjançant el qual l’ajuntament contribuirà al finançament del projecte de recerca “Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre”, el qual també compta amb un ajut de l’Institut Ramon Muntaner i el suport de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre. L’estudi el duen a terme la llicenciada en Història Judit Vidal Bonavila i l’antropòloga Marina Orobitg Ávalos amb la col·laboració de l’entitat local “Amics de Riba-roja d’Ebre” i s’espera que estigui llest a finals de la tardor de 2017.

Els forns d’oli de ginebre son unes construccions de pedra de forma cilíndrica amb una cúpula semiesfèrica assentades sobre una roca llissa. D’aquest forns se’n extreia l’oli de ginebre. La producció d’aquest oli es feia a partir de la crema de rames, matolls i llenya. Un cop aconseguida la temperatura idònia perquè la brea del ginebre introduït dins del tupi comencés a fluir pels canals de conducció, l’oli es recollia a una pila de pedra que hi havia a l’exterior. L’oli de ginebre tenia propietats curatives pels animals i per les persones, s’utilitzava per combatre infeccions cutànies, per eradicar paparres i polls, per fer infusions diürètiques i digestives, etc. Com que era una oli tant apreciat la comercialització d’aquest s’estenia per un gran territori.

 

Un cop reunida i redactada tota la informació existent, aquesta s’ampliarà mitjançant la bibliografia disponible de la temàtica, la consulta de diferents arxius històrics que permetran torbar dades de l’inici de la construcció dels forns, així com dades històriques que permetin datar l’existència, el consum, i la comercialització de l’oli de ginebre.  De forma simultània, es realitzaran entrevistes i investigació per poder obtenir informació complementària.