El CERE lliurarà el XIX Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila                                              

El proper divendres 15 de novembre tindrà lloc la cerimònia de lliurament del XIX Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila que atorga el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, amb caràcter biennal. L’acte tindrà lloc a la Cotxera del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova a les 19.00h. L’acte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Móra la Nova, el Museu del Ferrocarril i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

El Premi d’Assaig porta el nom del president honorari del CERE, Artur Bladé i Desumvila, un dels màxims exponents del la literatura de la memòria i els dietaris en català, sobre tot en relació a l’exili posterior a la guerra civil. Artur Bladé va jugar un paper clau en la fundació del centre d’estudis de la seva comarca i per aquest motiu l’entitat el reconeix com el seu president honorari i li dedica el premi més important que atorga. El premi consisteix en la publicació de l’obra guanyadora, que es presentarà ja editada la mateixa nit del lliurament, i 2.500 euros en metàl·lic.

Un total de sis obres s’han presentat en aquesta convocatòria, totes elles centrades en la recerca sobre diferents disciplines relacionades amb la comarca de la Ribera d’Ebre. D’aquesta manera, la de 2019 ha esdevingut una de les edicions més concorregudes dels darrers anys, com a resultat en part de l’esforç que fa el CERE per impulsar projectes de recerca. El Jurat està format per representants de diferents centres acadèmics i universitaris de prestigi.

L’acte estarà presidit per la directora de l’Institut Ramon Muntaner, Sra. M. Carme Jiménez i comptarà amb el Sr. Jaume Perarnau, director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, com conferenciant d’honor. A més, intervindran l’alcalde de Móra la Nova, el president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

El CERE ha decidit, d’acord amb la resta d’organitzadors i col·laboradors, suspendre el sopar tradicional que sol acompanyar la cerimònia de lliurament  com a mostra de disconformitat amb la sentència que ha condemnat els membres del govern de la Generalitat, la presidenta del Parlament i dos líders socials, així com en solidaritat amb els exiliats polítics i totes les persones pendents de judici. Es dóna la circumstància que el 2017 també es va suspendre el sopar, en aquella ocasió com a resultat dels fets posteriors a l’1 d’octubre.