El Grup de Natura Freixe i la llevadora Pepita Grangé van ser l’entitat i la persona guardonades amb el Premi Sirga d’Or 2014. El veredicte d’aquesta edició del premi es conegué en el decurs de l’acte de lliurament dels guardons que tingué lloc a La Llanterna Teatre Municipal, de Móra d’Ebre el passat dia 10 de desembre, i que fou presidit per Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya i actualment coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.
Els finalistes d’aquesta edidició del Premi Sirga d’Or foren en la modalitat d’entitats l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, de Móra la Nova; la Fonda Barcelona, de Móra la Nova; i el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre, de Vinebre. I en la modalitat persones, Josep Maria Pros, de Vinebre. A tots ells el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre els lliurà un diploma de reconeixement.
A l’acte també hi van intervindre el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí; l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol; el president del CERE, Josep Antoni Collazos; i finalment, Joan Rigol qui ho féu un cop es van lliurar tots els guardons. Es va cloure amb l’actuació de la Banda de Música La Ginesta, de Ginestar, que oferí una selecció d’arranjaments de músiques de bandes sonores de pel·lícules.
El Grup de Natura Freixe, entitat de Flix, ha destacat sobretot per la seua gestió de la Reserva Natural de Sebes, tant pel que fa a la preservació com a la realització de diverses activitats divulgatives i pedagògiques al seu voltant, a més de col·laborar en actuacions en altres espais naturals de la comarca. Pepita Grangé, nascuda a Benissanet, exercí com a llevadora a l’antiga Clínica Borràs de Móra d’Ebre. A més de dur a terme una intensa tasca dins la seua professió, sinó fou pionera en molts aspectes relacionats amb la salut i la dona.

10802027_762002167188045_4091312821750229773_n

Fotografia de grup dels guardonats i els finalistes del premi juntament
amb representants institucionals. D’esquerra a dreta: Joan Casanova
(Fonda Barcelona); Josep Antoni Collazos; Joan Rigol; darrera, Jordi Jardí;
Pepita Grangé, amb la seua acompanyant; Joan Piñol; Jordi Sasplugas
(APPFI); Carme Correcher (Premi de Narrativa Ribera d’Ebre); Josep Maria
Pros; i Josep Manel Albiac (Grup de Natura Freixe).
(Fotografia: Ràdio Móra d’Ebre)