Des del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre us convidem a la inauguració de l’exposició De la Vegueria al Corregiment, que s’inaugura el proper 7 de novembre a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (C. Antoni Gaudí, 23, de Móra d’Ebre), a les 19:30 h., la qual ja s’ha mostrat a Tortosa i Amposta abans d’arribar a la capital de la Ribera d’Ebre, i que clourà la seva itinerància el mes de desembre a Gandesa. L’exposició es podrà visitar durant l’horari habitual de l’Arxiu fins el 28 de novembre.
L’exposició, formada per un plafó introductori i 35 reproduccions de mapes extrets de l’extraordinària obra de Jordi Estruga “El tresor cartogràfic de Catalunya”, editada per l’editorial Base, pretén difondre alguns dels mapes gravats i editats per les millors escoles cartogràfiques europees dels segles XVII i XVIII, les dels Països Baixos, França, Anglaterra, Àustria i Alemanya, si bé també n’hi ha d’Itàlia i Espanya.
Alhora l’exposició pretén fer entendre al visitant com la Guerra de Successió, tot i l’evident impacte que va suposar a nivell institucional i social a Catalunya i, per descomptat, a les Terres de l’Ebre, no va suposar un canvi significatiu a les actuals comarques ebrenques a nivell espaial, circumstància que es pot corroborar observant els mapes de la mostra. Tot i que cal tenir present que l’any 1716, a l’article 30 del decret de Nova Planta establert pel règim borbònic després de la desfeta de 1714, s’estableix que el model territorial no s’estructuraria en vegueries, tal i com havia succeït des del s. XIV, sinó en corregiments.
En el marc dels actes d’inauguració de la mostra l’historiador Agustí Alcoberro i Pericay, un dels màxims especialistes en la Guerra de Successió, pronunciarà la xerrada La Guerra de Successió i Catalunya (1702-1705).