L’autor mallorquí rep el guardó durant el tradicional Sopar Literari, celebrat aquest dissabte 11 de maig al Casal Municipal d’Ascó

Josep Fàbrega, de Calders, s’adjudica, amb ‘El darrer protocol’, el XIV Premi de Poesia Joan Perucho ‘Vila d’Ascó’ 2019

Ascó ha celebrat dissabte,  el tradicional Sopar Literari de lliurament dels Premis ‘Vila d’Ascó’, els quals aglutinen tres certàmens al voltant de la literatura i un altre en reconeixement de l’art de la fotografia. L’acte va comptar amb l’assistència de més de 150 persones, on destacava la presència del delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, el director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé, i el president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Josep Cid.

El guanyador de l’edició número 31 del prestigiós Premi Literari ‘Vila d’Ascó’ ha estat l’autor mallorquí Guillem Rosselló Bujosa, amb l’obra ‘Cuba’. Rosselló ha rebut el guardó aquesta nit de mans de l’alcalde d’Ascó, Josep Maria Buixeda, en el transcurs de la gala que s’ha dut a terme al Casal Municipal de la població de la Ribera d’Ebre. La distinció a Rosselló va acompanyada de la publicació del seu llibre de narrativa i d’una dotació econòmica de 3.600 euros.

 

En el marc del mateix esdeveniment cultural, també s’ha anunciat el guanyador del XIV Premi de Poesia Joan Perucho ‘Vila d’Ascó’, que s’ha adjudicat l’escriptor de Calders, a la comarca del Moianès, Josep Fàbrega Selva. El reconeixement, entregat pel delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, suposa també la publicació del treball i una aportació econòmica, en aquest cas, de 2.400 euros. El poemari porta per títol ‘El darrer protocol’.

Durant el Sopar Literari també s’ha donat a conèixer el veredicte del XXIX Certamen de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi ‘Vila d’Ascó’ 2019, les distincions del qual han estat lliurades pel director del Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé. El Premi General en la modalitat de 14 a 17 anys ha estat per a l’autora asconenca Aina Ribes, qui així veurà publicada l’obra ‘Somnis més enllà del Mediterrani’, a més de rebre un reconeixement econòmic de 600 euros. La lleidatana Etna Miró, amb el treball ‘Sirenes de l’Ebre’, s’ha endut el Premi General per a joves de 18 a 20 anys. Igualment, obtindrà la publicació del seu text literari i 600 euros. El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre col·labora i participa directament amb aquest premi.

 

Pel que fa al XXXI Concurs de Fotografia ‘Vila d’Ascó’ 2019, els guanyadors, tots veïns d’Ascó, han estat M. Dolors Pérez, Maria José Llop, M. Dolors Jornet, Josepa Guirado, Enric Mariano i Héctor García, els tres primers en la modalitat Blanc i Negre i els altres, en la de Color. La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Ascó, Montserrat Lerma, ha estat l’encarregada d’entregar els guardons.

Dolors Pérez s’ha emportat el Premi General B/N, dotat amb 300 euros, amb ‘Cel a Roquetes, aigua a les bassetes’. Maria José Llop ha aconseguit el Premi Accèssit general B/N (200 euros), amb ‘Van florint’, i M. Dolors Jornet, el d’Autor/a Local B/N (150 euros), amb el treball ‘Dos carros amb història’.

El Premi General Color (300 euros), de Josepa Guirado, porta per títol ‘La placeta verda’, mentre que el Premi Accèssit General Color (200 euros), d’Enric Mariano, es diu ‘Astèrix’. Finalment, el Premi Autor/a Local Color (150 euros), obtingut per Héctor García, es titula ‘Restes del passat’.

Els Premis ‘Vila d’Ascó’ acumulen una àmplia trajectòria en la qual s’han fet mereixedors d’un reconegut prestigi. Així ho han destacat aquesta nit tant l’alcalde, Josep Maria Buixeda, com la regidora de Cultura, Montserrat Lerma. Tots dos han posat en valor el paper que els guardons han adquirit com a motor dinamitzador de la cultura i el talent no només a Ascó, sinó a tota la comarca de la Ribera d’Ebre i al conjunt de la demarcació. Els premis, com ho prova l’elevat nombre d’obres que cada any aspiren a guanyar-los (prop de 200 aquesta edició), representen una molt bona plataforma per als autors guardonats.