1

Dissabte 7 d’octubre vam celebrar la novena jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés que, en aquesta ocasió, portava com a títol de Carmel Biarnés d’Ascó, fotògraf de la Ribera d’Ebre.

Com sabem Carmel va ser un personatge prolífic en el desenvolupament de diverses disciplines (com ara, per citar-ne algunes, la història, l’etnologia o l’antropologia). Tanmateix, sovint no considerem prou, segurament perquè el seu llegat personal no era totalment accessible per la ciutadania fins fa relativament poc, el seu paper com fotògraf, tot i haver deixat una empremta considerable en aquesta disciplina, tant pel que respecta al volum dels seu fons fotogràfic, format per més de 60.000 instantànies, com en relació a l’amplitud territorial de la seva obra, la qual té com a epicentre Ascó, la Ribera d’Ebre i les comarques veïnes (Terra Alta, Baix Ebre i Priorat, especialment), tot i que va molt més enllà.

Conscients d’aquests buits en el coneixement de la figura de Carmel Biarnés, i de l’interès que suscita la fotografia entre la ciutadania, vam voler dedicar la Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés al paper de l’asconenc com a fotògraf.

Després de la Inauguració de la jornada a càrrec de la Sra. Montserrat Lerma, regidora de cultura de l’ajuntament d’Ascó, el Sr. Joan Josep Duran, president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el Sr. Biel Pubill, president de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó, es va passar a la presentació de les ponències.

En primer lloc el Sr. Jep Martí, arxiver de Valls i investigador de la fotografia ens va parlar d’Els inicis de la fotografia a Catalunya. Fites del segle XIX.

A continuació va ser el Director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre Gerard Mercadé qui va parlar-nos del tractament d’El fons fotogràfic de Carmel Biarnés, gestionat per l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre

Tot seguit vam procedir a la inauguració de l’exposició Carmel Biarnés, fotògraf de la Ribera d’Ebre, comissionada per Gerard Mercadé, Josep M. Raduà i Biel Pubill a partir del fons de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Aquesta exposició, composta per 10 roll-up de 2×2 m i un més de 3x2m, presenta diferents temàtiques que va tractar el fotògraf asconenc com ara: festes populars, religiositat, l’Ebre, la construcció del pont d’Ascó, la construcció de la central nuclear, imatges d’Ascó, imatges de la Ribera d’Ebre, Priorat i Terra Alta i, per fi, una altra sobre la mirada del nostre personatge a Catalunya. La mostra, que ha de ser itinerant i que properament es podrà veure a Móra d’Ebre, Tortosa i Reus, ha estat possible gràcies al recolzament de la regidoria de cultura de l’ajuntament d’Ascó, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’associació cultural Lo Llaüt.

Després de la visita a l’exposició, que va tenir un gran èxit i va crear molta expectació entre els assistents, es va poder gaudir d’un brillant concert de la Banda de Música de l’Escola Municipal de Música d’Ascó.

22

2

3

Font i més fotografies: Associació Cultural Lo Llaüt