Jordi Duran presenta el seu nou llibre “Periodista de trinxera, Josep Bru i Jardí” a Tivissa

 Aquest diumenge s’ha presentat el nou llibre del periodista riberenc, Jordi Duran. Es tracta de “Periodista de trinxera, Josep Bru i Jardí (Tivissa, 1893 – Barcelona, 1983)”, un llibre que narra alguns dels fets més rellevants de la història de la Catalunya contemporània, des de l’evolució del carlisme fins al món dels sindicats lliures, passant pels fets de la Setmana Tràgica, la Guerra Civil o l’evolució del franquisme. Tot això, a través dels ulls de Josep Bru i Jardí, el periodista tivissà que, juntament amb el seu germà, Lluís Bru, va contribuir a forjar una nissaga política única a la Ribera d’Ebre.

L’acte, marcat per les mesures restrictives del Covid-19, ha tingut lloc a la Plaça del Portal de Tivissa. L’alcaldessa del municipi, Montserrat Perelló, ha agraït la implicació del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i del Col·legi de Periodistes de les Terres de l’Ebre en l’acte. Recordant al mateix temps que “Bru i Jardí va néixer al carrer Estanislau Figueres el 1893, tot i que passà bona part de la seva vida a Barcelona” i que “històries com aquestes són les que ens ajuden a entendre d’on venim”.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha agraït al periodista “la seva tasca d’investigació que ha fet possible la recuperació de la memòria històrica a casa nostra”, tot remarcant que “la memòria és fràgil i no recordar-la mata una part de la història”.

Per la seva banda, el president del Col·legi de Periodistes a les Terres de l’Ebre, Josep Baubí, ha explicat que al llibre “es parla de l’inici del Col·legi de Periodistes (Asociación de Prensa) que a l’Ebre ja existia des del 1923 a Tortosa i el seu president era Francesc Mestre i Noé”. Baubí ha aprofitat l’ocasió per fer una crida en defensa del treball dels periodistes, de la llibertat d’expressió i de l’aposta pels gabinets de comunicació per gestionar situacions com l’actual crisi sanitària, acabant el seu parlament dirigint un sentit record al seu oncle, el lingüista Joan Beltran, que ens deixà el passat divendres.

A continuació, el president del CERE, Josep-Sebastià Cid, ha recordat que “la publicació del llibre ha estat possible gràcies a la tasca del CERE, un organisme que va néixer des de la societat civil” i ha animat als joves de la Ribera d’Ebre a fer-se socis d’aquest centre d’estudis, ja que, “hem de tenir clar que som la Ribera d’Ebre, una comarca on potser no ens coneixem prou i on els diversos pobles petits necessitem unir-nos per teixir la comarca”.

El periodista i historiador, Daniel Arasa, ha estat l’encarregat de presentar el llibre que, tal i com ha dit, “està molt ben escrit i l’autor sempre ho fa des de la imparcialitat”. Arasa ha explicat que “darrere d’aquest llibre hi ha moltes hores de recerca bibliogràfica, una tasca laboriosa que es veu amb les 851 cites a peu de pàgina i la minuciositat amb què està escrit”.

Arasa ha destacat que el llibre l’ajuda a recordar molts moments dels quals ell també en va ser testimoni i ha parlat de Bru i Jardí com “un periodista que va formar-se en llengües clàssiques i que va arribar a ser un gran orador, a banda d’un gran redactor de figura lineal i complexa que ens ha permès saber quina va ser l’evolució del carlisme a Catalunya”.

Finalment, l’autor de llibre, Jordi Duran, també ha volgut dedicar l’acte al lingüista Joan Beltran, tot destacant que “ha intentat reflectir els seus plantejaments lingüístics en aquest llibre”. Duran ha explicat que “després de redactar el llibre vaig aconseguir contactar amb la filla de Josep Bru, Isabel Bru, que em va permetre contrastar els detalls i aportar el contrapunt de la família al meu relat a través del record de la seva filla”. Duran ha explicat també que la idea de “periodista de trinxera” ve del fet que Bru i Jardí havia estat redactor d’un setmanari anomenat “Trinxera” i perquè realment va ser un periodista de trinxeres, és a dir, de carrer.

Per últim, ha agraït l’ajuda del CERE amb Josep Moragrega i Gerard Mercader al capdavant, així com també el suport d’Òmnium Cultural, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Tivissa i l’Institut Ramon Muntaner.

En definitiva, un llibre que se suma a altres d’editats pel CERE com el de la història de Daniel Serres o el del Canonge Montagut i que pretén donar a conèixer un altre dels personatges rellevants de l’espectre ideològic de la dreta a la Ribera d’Ebre.

 

Tivissa, Ribera d’Ebre, 25 d’octubre de 2020

 

Redactat per: Irene López