poster

El pessebrisme és el tema escollit enguany dins les VIII Jornades d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés que tindran lloc a Ascó el 8 d’octubre de 2016. Les jornades, organitzades conjuntament pel CERE, l’ajuntament d’Ascó i l’associació cultural Lo LLaüt pretenen donar a conèixer la polifacètica obra de l’estudiós Carmel Biarnés.

 
PRENENT EL TESTIMONI

Sempre que fem referència a l’activitat de Carmel Biarnés hem de recórrer a enumerar tot un seguit de disciplines artístiques que va conrear amb més o menys excel·lència però, sempre, amb gran il·lusió i dedicació. L’assaig, el periodisme, la novel·la, la poesia, la fotografia, el col·leccionisme, la museografia i la recerca etnològica són, possiblement, els seus àmbits temàtics més coneguts tanmateix, i artísticament parlant, possiblement on realment Carmel va deixar petja va ser en un art mal anomenat menor, el pessebrisme.

En aquesta disciplina va mostrar una perícia i una habilitat sorprenent, duent a terme no sols els clàssics pessebres que guarneixen les nostres llars mantenint l’esperit nadalenc, sinó també la construcció d’elaborats diorames que destaquen pel bon ús de la perspectiva, la proporcionalitat, els treballs de llum i ombres, i els detalls que apareixen en els escenaris, en particular quan es tracta d’escenes fetes damunt de marqueteria.

De ben segur que el mestratge d’un altre gran artista asconenc, el pintor Domingo Margalef, el va influir en el coneixement i l’aprenentatge de les tècniques pictòriques que després traslladava a les seves produccions. Dibuix i pintura posats al servei per treballar el volum dels edificis que omplien els seus diorames. Aquests, sovint, fets amb fullola treballada hàbilment amb les eines de marqueteria i, posteriorment, guarnida i acolorida fins al darrer detall, amb un estil quasi naïf, sovint amb representacions que contenen detalls d’escenes costumistes de feines tradicionals d’Ascó (llaurar, segar, sirgar…).

Alguns d’aquests magnífics diorames es conserven a la casa de la seva germana Pura Biarnés i podem qualificar-los com autèntiques obres de museu.

Tanmateix pensem que la vàlua de l’obra pessebrista de Carmel va més enllà en tant que en certa mesura va crear escola o, per dir-ho d’una altra manera, va ser l’exemple a seguir per altres generacions d’asconencs que han pres el testimoni del treball amb diorames. És el cas de l’Ignasi Biarnés Biarnés que influenciat per Carmel Biarnés i també per l’obra de Domingo Margalef s’ha dedicat, des de 1993, a conrear l’afició cap a la construcció dels diorames i a participar activament com a membre de l’Associació Pessebrista de Tarragona.

 

 

PROGRAMA

 

programa

 

Tots els actes són gratuïts. Us invitem a participar-hi.

 

(lollaut.blogspot.com)