Un grup de catedràtics i professors de diferents universitats d’Espanya es va reunir dissabte, 28 d’abril, a La Torre de l’Espanyol amb motiu del 500 aniversari dels costums de La Torre de l’Espanyol (1517-2017) en una Jornada d’estudis sobre la codificació municipal.
El Delegat Territorial de Cultura de la Generalitat, Ferràn Bladé, el Professor de la Universitat Internacional de Catalunya, Josep Serrano Daura, el President de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, Pep Cruanyes i l’Alcalde de La Torre, Joan Juncà, van inaugurar el congrés a les 10 h. A continuació es va procedir a les ponències, que van acabar a les 19 h i que van ser exposades pel citat Josep Serrano Daura, Tomàs de Montagut Estragués, de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Sitjar i Serra, del Servei Educatiu del Camp d’Aprenentatge del Ripollès, Ignacio Ruiz Rodríguez, de la Universitat Juan Carlos I, Rosa Ayerbe Iribar, de la Universitat del País Basc, Félix Martínez Llorente, de la Universitat de Valladolid i María del Mar Tizón Ferrer, de la Universitat de Sevilla, tots ells experts en història del dret. La jornada, organitzada per la UIC, l’Ajuntament i la SCEJ, la van completar advocats i altres col·laboradors.
Les ponències estaven encarades a la codificació municipal en diferents localitats d’Espanya, però totes elles van conformar un repàs magistral sobre la història del dret espanyola. La codificació municipal a la Catalunya Nova, l’expansió municipal del Fuero juzgo per Andalusia i Múrcia o la codificació municipal al Regne de Castella, són alguns dels informes que els professors van exposar.
Serrano Daura ho explicava així: “Hem vingut a fer debats que aprofundeixin en el coneixement dels drets històrics, dels costums, dels usos que fa 500 anys es van implantar a La Torre, i que el dignifiquen i li donen identitat. Un recull de lleis molt antic que a partir de les jornades d’avui, volem que diferents personalitats d’Espanya coneguin, celebrin i participin d’aquesta història i identitat catalana i general, perquè el dret és la història de la nostra societat. És una manera d’entendre la vida, que tenia unes característiques pròpies a La Torre de l’Espanyol fa 500 anys“.
La codificació municipal és la compilació d’usos i costums propis d’una comunitat. Es tracta d’un codi de tipus jurídic que regula diferents aspectes de la convivència veïnal: civils, penals, judicials o administratius. Quan apareix un codi així es confirma la consolidació urbana d’un nucli de població. Sempre es considera que és un signe de maduresa política i social d’una comunitat.
Curiosament municipis més importants de la comarca com Móra, Ascó o Tivissa, mai van tenir costums. A La Torre apareixen al segle XVI, quan normalment els codis municipals catalans apareixen al segle XIII. Això té una significació especial, perquè el dret municipal és molt important a Catalunya des del punt de vista històric, i confirma que encara al segle XVI encara estava viu i vigent, quan a Espanya per exemple la monarquia espanyola ja estava vivint un moment de canvis de cara a una monarquia absolutista que sortia de l’edat mitjana.
Els ponents van posar en comú els seus coneixements, van debatre entre ells als torns de preguntes i van treure’n sempre conclusions interessants. Mai abans s’havia treballat en conjunt a aquest nivell per analitzar el fenomen de codificació municipal a Catalunya i Espanya. Tot i comptar amb un públic escàs a causa de la complexitat de la temàtica, una trentena de torredans va assistir a les xerrades al llarg del dia. A les 19 h, el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de La Torre, Josep Maria Jornet, va posar punt final a les xerrades, i va obsequiar amb un lot de productes locals a cadascun dels convidats. Tot seguit, els ponents van fer una visita guiada pel poble, passant per l’Església, la Casa del Comte i el Centre d’Atenció al Visitant.