Entre els dies 6 i 28 de novembre es celebraran diverses conferències i activitats al voltant de la Baronia d’Entença

El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Centre d’Estudis del Priorat, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, el Centre d’Estudis Falsetans, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre promouen un total de sis conferències d’historiadors i visites guiades amb la voluntat de divulgar la incidència de la baronia a les diferents viles que en van formar part: la vida quotidiana, els senyorius, els conflictes bèl·lics, l’evolució de la baronia, els seus recursos econòmics i patrimonials, etc. 

Quan el 1153 el Comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, va conquerir els darrers reductes musulmans de la Ribera d’Ebre i el Priorat, els nous territoris ocupats es van integrar a la Corona Catalana, amb una divisió de jurisdiccions senyorials cedides als nobles i a les ordes militars que havien donat suport al comte català. Aquell territori senyorial es coneixeria amb el nom de baronia d’Entença.

Des del 1174 fins al 1837 en van formar part els actuals municipis de Móra d’Ebre, Falset, Tivissa, Capçanes, Masroig, Marçà, Garcia, Móra la Nova, Pratdip, Guiamets i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Els diferents senyors de la baronia (els Castellvell, els Subirats-Sant Martí, els Entença, els Prades, els Cardona i els Medinaceli) van tenir la jurisdicció civil, criminal, fiscal i política d’aquest territori fins la desamortització de Mendizábal, per la qual van quedar abolits els senyorius i els hereus.

 

Consulteu el programa complet a continuació.

 

 

eu-ua.org