La Fira del Llibre Ebrenc, amb el suport de diversos filòlegs del territori, farà una petició formal a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’organisme en què resideix l’autoritat lingüística del català, per tal que reculli en el seu Diccionari de la llengua catalana la paraula ebrenc. Es tracta d’un mot molt utilitzat tant en l’àmbit oral com en l’escrit a les Terres de l’Ebre i molt estès per referir-se als seus habitants arreu del país; el qual, fins i tot, dóna nom a una de les fires del llibre de referència a Catalunya, que els dies 5, 6 i 7 de juny celebrarà ja la seua 12a edició. Per això, la seua inclusió en el diccionari normatiu suposarà la millor eina per aconseguir-ne un bon ús.
Per tal d’avançar en aquest sentit, la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d’Ebre compta amb l’assessorament de Miquel Àngel Pradilla (doctor en Filologia Catalana i professor titular de Fonètica i Fonologia i Sociolingüística de la Universitat Rovira i Virgili, així com membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans); i, amb aquest propòsit, es va organitzar el passat divendres (14 de març), una jornada científica per debatre aquesta qüestió i consensuar un document per presentar-lo a l’Institut d’Estudis Catalans.
L’acte es va celebrar a l’Ajuntament de Móra d’Ebre i va comptar amb l’assistència de reconeguts filòlegs, professors i professionals de la llengua, del territori. Els impulsors de la iniciativa afirmen que ja a la primeria de la dècada de 1970 l’escriptor de Benissanet Artur Bladé i Desumvila emprava la paraula ebrenc en els seus escrits; concretament, al llibre Visió de l’Ebre català (obra guanyadora del premi Joventut de reportatges de les Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra celebrades a Tortosa l’any 1973). En els propers dies, una comissió específica acabarà de tancar el document amb la definició que es trametrà a l’acadèmia catalana.
El marc de la trobada va servir també per presentar el decàleg del llibre ebrenc (impulsat per la Fira del Llibre Ebrenc), el qual marcarà el present i el futur d’aquesta iniciativa de foment del món del llibre de manera professional a les comarques de l’Ebre.
La Fira del Llibre Ebrenc està organitzada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner.
Més informació www.llibresebrencs.org.