Aquest 2018 ha estat un any molt especial per a l’activitat fluvial Concurs de Sirgadors de l’Ebre que se celebra a Móra d’Ebre dins de les activitats de la Festa del riu de la localitat. El concurs va nàixer amb la idea d’apropar l’ofici de llaguter i sirgador a la gent que assisteix a la Festa del riu morenca, a través de la vestimenta, de les explicacions en l’ús de les embarcacions i dels estris utilitzats per aquells treballadors del riu de finals del segle XIX i principis del segle XX.
Els sirgadors participants i els tocadors de corn de llaguter forment part de la cercavila d’honor que s’inicia des de davant de l’Ajuntament, encapçalada per les autoritats, pubilles i hereus i amb els gegants i la banda de música que la tanquem. Quan s’arriba als molls del riu Ebre, i mentre els participants van a situar-se al lloc on es realitzarà el concurs, el presentador de l’acte realitza i explica diferents aspectes d’estudi i recuperació que s’estan treballant sobre el món dels sirgadors i la Festa del riu de Móra d’Ebre concretament.
En primer lloc, es parla d’un element clau en la recuperació, la vestimenta. Tant els participants com els tocadors de corn de llaguter porten la roba típica de l’època dels llaguters, recuperada a partir d’imatges d’arxiu. Enguany, gràcies al treball de recerca impulsat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre, Club Nàutic de Móra d’Ebre, Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, Ass. Cultural La Riuada de Móra d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner amb la complicitat de molta altra gent que els ha ajudat a recopilar informació fins ara inèdita del món dels llaguters de l’Ebre i especialment de la Festa del riu, hem introduït aspectes i elements a la muleta que faran del concurs una fidel representació de com exactament treballaven aquest hòmens de riu quan els hi tocava sirgar riu amunt el llagut.
L’embarcació que veieu en el concurs és una petita muleta de dos bancs, propietat de Gerard Piñol de Móra d’Ebre. Cal destacar també la tasca que el morenc Joan Pujol fa per preparar els utensilis, com els bocells i les cordes que passen pel senal i pel palanquí, lligats a l’arbre o màstil central de l’embarcació, així com la sirga o sègola corresponent, elements fidels cent per cent als originals. I com a darrera persona, l’àrbitre del concurs, en Joaquim Domenech, que és qui gestiona els participants i els situa des del lloc d’inici la prova i valida cada participant perquè tot surti correctament.
L’embarcació que s’utilitza no és un llagut, perquè actualment no n’hi han en funcionament, sabent que era l’embarcació utilitzada en l’època dels sirgadors. Però utilitzem una embarcació que tenien de suport els llaguters anomenada muleta, embarcació que ajudava a fer petits trajectes entre el llagut i la vora de les diferents poblacions on passaven, feien nit o hi vivien, també utilitzada per la gent de poblacions on toca el riu per fer passejos curts, creuar a les finques de l’altra vora, etc. O sigui utilitzem també una embarcació 100% del món dels llaguters.
La sirga, sègola o corda és d’uns 40 metres aproximadament, està exactament lligada a l’embarcació, concretament a l’arbre que és com s’anomena el pal central que te l’embarcació, i està situat correctament i exactament com els sirgadors ho utilitzaven quan estiraven riu amunt el llagut. El tret de sortida de cada participant el dona el toc de corn de llaguter, també recuperat per a la Festa els darrers anys. Cada any el grup de tocadors d’aquest instrument el fan sonar gràcies al treball de recuperació fet pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner. La primera de les peces que fan és el Toc de raier del Segre, recuperat d’un document del costumari català de Joan Amades. En segon lloc que fan és el Toc de llaguter de l’Ebre, també recuperat per Joan Amades. I la tercera és una peça creada expressament per a la Festa del riu, anomenat Toc de la Festa del riu de Móra d’Ebre, creada per Ferran Roca de Móra d’Ebre.
L’edició especial del 2018: 10 anys de concurs
Amb un seguit d’iniciatives que cada any des del 2009 han aconseguit informar de la tradició fluvial de la població i la comarca envers el riu Ebre, la desena edició volia ser especial i remarcar la importancia de parlar de les tradicions fluvials a casa nostra. I per aquesta raó des de l’organització, encapçalada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre, Club Nàutic de Móra d’Ebre i en la part d’estudi i presentació de l’activitat el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, es va voler convidar als diferents guanyadors de les 9 edicions anteriors per mirar de fer un concurs de campions. Per diferents motius personals van participar quatre dels guanyadors, entre ells, Isaac Serres de Móra d’Ebre, guanyador de la primera edició l’any 2009, Toni Gonzalez de Miravet, guanyador de l’edició 2014, Juan Vicent Ripoll de Garcia, guanyador de l’edició 2016 i Jaume Rojals, de Móra d’Ebre, guanyador de l’edició 2017.
L’objectiu principal era aconseguir fer un concurs de campions per veure quin de tots era el millor i sobretot en quin temps ho feia, perquè els darrers anys els temps s’havien reduït molt sobre les primeres edicions del Concurs de Sirgador, apropant-se molt als 9 segons, els 50 metres de recorregut estirant la muleta amb la sirga. El guanyador de l’edició especial del 2018 va ser Jaume Rojals de Móra d’Ebre que va fer un temps de 8 segons, tot un rècord en les 10 edicions realitzades i que segurament costarà de superar pels propers sirgadors.
En aqueta edició, també cal remarcar que per poder dur a terme el concurs de sirgadors cada anys l’organització recupera, prepara i adquireix algun element important i clàssic del món del llaguters per donar-li la màxima tradició. Els darrers anys el patró Gerard Piñol de Móra d’Ebre ha estat qui ha cedit i col·laborat amb la seua muleta Irene i dos remadors més de tripulació. Ell com a patró és clau i molt important perquè l’embarcació estigui preparada primer, en una posició correcta després i alerta quan comença l’estirament. Finalment, amb l’ajuda de l’embarcació motora de la Creu roja de Móra d’Ebre es col·loca en la posició inicial perquè el següent participant faci la seua participació. Aquest 2018 aquesta muleta ha tingut elements tradicionals molt importants i ha estat dotada amb els elements i estris replica exacta dels que portaven els llaguts autèntic en l’època del llaguters i sirgadors, i que han estat adquirits per l’organització per així cada any tindre més elements tradicionals en propietat i poder celebrar el concurs cada any. Els nous elements de l’embarcació han estat dos bossells de dos ulls pel senal, un bossell de tres ulls i un altre de dos ulls pel palanquí, 40 metres de corda sirga o sègola per fer l’estirament, 23 metres de corda especial pel senal i 28 metres de corda pel palanquí. L’artesà de la fusta que ha fet els bossells elements clau i molt importants ha estat Josep Amoros Canalda de Móra d’Ebre.
Per últim, també cal remarcar que des de fa uns anys el so característic del Concurs de Sirgadors és el del corn de llaguter. Els tocadors de corn de llaguter han ampliat la nòmina de tocadors amb dos jóvens, la Joana i l’Aleix, de Móra d’Ebre, que capitanejats pel músic tradicional morenc Ferran Roca, fa que el grup de tocadors estigui format actualment per un total de 6 persones. Durant el 2019 es realitzarà un nou curs de tocador de corn per ampliar aquest grup i fer del toc de corn de llaguter un dels elements més destacats en les properes edicions del concurs de sirgadors.