El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre va editar, conjuntament amb Onada Edicions, “L’àguila napoleònica a Catalunya. La conquesta de les Terres de l’Ebre (juny 1810 – gener 1811)”.
Es tracta d’un complet treball historiogràfic de Joan Ramon Vinaixa, un dels investigadors de referència pel que fa a l’estudi del darrer terç del segle XVIII i de la totalitat del XIX de les Terres de l’Ebre, enteses d’una forma àmplia i com el marc territorial que engloba els territoris vinculats a l’antiga diòcesi de Tortosa.
Del treball en qüestió, a més del rigor i de l’amplitud territorial que comprèn, volem posar en valor l’ampli ús de fonts historiogràfiques inèdites, atès que l’autor ha localitzat en arxius francesos la documentació que parla de la gestió del quarter general dels francesos, ubicat durant part d’aquest conflicte bèl·lic a Móra d’Ebre i, per tant, aporta molta llum per entendre el conflicte que dona entrada l’època contemporània.
L’anomenada Guerre d’Espagne pels francesos i la Guerra del Francès pels catalans és la clau d’entrada a Catalunya a un segle XIX marcat per revoltes i guerres civils.
L’espai temporal de recerca correspon a la campanya napoleònica per conquerir una part del territori català, l’anomenat Terres de l’Ebre, i que cal remarcar pel fet que a les acaballes de 1810 totes les mirades dels exèrcits enfrontats a Catalunya hi tenen la vista fixada. Demostrar que, a més dels atacs i de la presa de l’emblemàtica plaça de Tortosa, hi van passar molts altres fets a la resta de pobles i llocs d’aquest pessic de terra i, a la vegada, ressaltar el protagonisme del riu Ebre durant aquesta etapa de conquesta són pilars d’aquest estudi.
L’autor aplica sobre aquella guerra un recurs més aviat insòlit, la de fer història de casa nostra parlant dels altres. Això explica el perquè centra atenció preferent sobre la visió que en dona el francès intrús dels fets ocorreguts en aquesta àrea geogràfica.
Les principals columnes que sostenen aquest llibre són les inèdites ordres diàries emanades del quarter general de Suchet durant la seua estada al territori ebrenc, els expedients dels principals caps militars francesos que hi van ser i les memòries d’alguns soldats napoleònics que en parlen. Militars que trobem, abans o després, actuant en altres llocs de Catalunya (Lleida, Tarragona…) o fora d’ella (Saragossa, València…).
Per tal de cofinançar aquesta edició, el CERE ha presentat aquesta publicació a la convocatòria de subvencions de la Diputació de Tarragona de l’any 2024. Amb el suport de la Diputació i les quotes dels socis es cobriran les despeses associades a l’edició d’aquesta excel·lent obra històrica.