7

L’escriptor, actor i dramaturg ebrenc Valer Gisbert va endur-se anit el XXXV Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre, amb l’obra ‘8.834 passes’. La novel·la és “un relat molt èpic, inspirat en el testimoni oral dels meus iaios i altres documents que detallen la vida d’abans, com per exemple quan costava un cigaló als anys 20 del segle passat, basat en la tradició de l’aiguardent de Prat de Compte i amb la influència de clàssics com l’Odissea d’Homer o mites nòrdics, que m’apassionen”, segons va explicar el mateix autor en recollir el premi davant el públic que omplia la Sala del Cine de Vinebre, escenari un any més del Sopar Literari ebrenc amb més solera.

Així ho ha decidit el jurat d’aquesta 35a edició del certamen, format per tres membres del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre: Sílvia Veà, Helena Blanch i Jordi Montagut; una representant de l’editorial Cossetània, Raquel Estrada, i un membre designat per l’Ajuntament de Vinebre, en aquest cas Mari Carmen Correcher, fundadora del premi el 1982, com a regidora de Cultura del govern de l’alcalde Benjamín Torné.

Valer Gisbert, per a qui “la terra tan bonica que ens acull és la meva principal mussa, que m’aporta tot per viure i escriure”, veurà doncs editat el seu llibre per Cossetània Edicions. El jove escriptor a més, té l’honor de sumar-se al llistat d’autors que ja han guanyat aquest premi en alguna de les edicions anteriors, entre els quals noms com Andreu Carranza, Imma Monsó, Jesús Maria Tibau…

15 aspirants i una trajectòria consolidada

El guanyador ha lidiat amb les obres d’altres 14 autors que també optaven al Premi de Narrativa riberenc en aquesta edició tan especial, l’any en què aquesta cita consolidada de les lletres catalanes i ebrenques ha rebut la Sirga d’Or en reconeixement a la seva trajectòria. “Avui hem posat l’alfombra roja en reconeixement a les institucions implicades, als membres del jurat, a la tasca del Centre d’Estudis de la Ribera i altres entitats culturals del territori, a ANAV que amb els seus convenis permet mantenir i dinamitzar culturalment la comarca, … Alfombra roja per a tots aquells que sirguen i han sirgat cada dia i que gràcies al seu esforç fan possible que en ple estiu, en un poble petit com Vinebre, aconseguim seduir escriptors per participar en aquest premi literari. Demostra que junts podem fer moltes coses”, diu l’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, destacant “el rigor, el prestigi i la qualificació d’un jurat i una organització” que fan possible aquesta cita estival.

L’anunci del guanyador es va fer ahir, en el transcurs del Sopar Literari que cada any dóna inici a les festes majors de Vinebre, a la Sala del Cine. Allí es van aplegar, després de la recepció a Ca Do Joan, 200 persones per compartir una nit literària de les de més solera del panorama de les lletres catalanes, ja que es tracta del certamen ebrenc més veterà. Entre el públic, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; el director territorial de Cultura, Ferran Bel; consellers, regidors, i una bona representació del sector social i de les lletres i la cultura vinebrana, riberenca i catalana. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va excusar la seva assistència a darrera hora en un audiovisual que es va projectar a l’inici de l’acte i en el que felicitava al territori per la iniciativa.

Una gala literària molt emotiva

Durant la gala, presentada per la regidora de Cultura de Vinebre, Rosa Maria Prous, es va poder conèixer de primera mà l’obra guanyadora del Premi de Narrativa en la seva passada edició, L’Home de Déu, de la premianenca Mireia Valcells, qui ahir va tenir oportunitat de signar exemplars del seu llibre recentment editat després del “revulsiu i l’alegria immensa” que va representar per a ella, “una persona normal que escriu cada dia perquè és molt divertit”, guanyar el Premi riberenc.

La cantautora ebrenca Montse Castellà va posar el punt final musical a una vetllada literària que també va tenir un record pels tràgics fets dels darrers dies a Barcelona i Cambrils, tot esperonant als assistents a gaudir de la cultura com a “motor de canvi d’un model de societat basat en la llibertat, el coneixement, l’educació, la creativitat, el talent i els beneficis per a totes les persones”, segons va dir la regidora vinebrana.

“Cal que fem valdre el que realment ens uneix, com escriure i llegir. Aquí al nostre poble i la nostra comarca cada dia passen coses, i coses importants, i aquí fa molts anys que creiem en la Cultura i en el Patrimoni material i immaterial”, va subratllar l’alcaldessa i presidenta del Consell Comarcal, que va afirmar que “seguirem apostant pels nostres escriptors” al final d’un acte que un any més va donar per inaugurada una de les festes majors que aquests dies se celebren arreu de la comarca.

El Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre està convocat per l’Ajuntament de Vinebre, amb el suport del Consell Comarcal riberenc. La dotació del premi és de 3.000 euros, que aporta l’ens comarcal, mentre que l’Ajuntament es fa càrrec de l’edició del llibre guanyador, 1.800 euros, a càrrec de Cossetània Edicions. En aquest enllaç trobareu els guanyadors de les altres edicions.

Font: Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

8

eu-ua.org