L’obra guanyadora porta per títol «L’avi Antoni, Rimbaud i el monument al general Prim» i està ambientada entre Reus i França
Imatge: Aguaita.cat
El diumenge 29 de desembre, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca ha entregat en la trenta-unena edició dels Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia que en la categoria de narrativa ha guanya l’escriptor riberenc Miquel Esteve Valldepérez (Móra la Nova, 1969). Els premis s’entreguen sempre el darrer diumenge de l’any perquè és el dia festiu més proper al 31 de desembre, data que el Consell de Mallorca celebra la Diada de Mallorca en homenatge a l’entrada de Jaume I el Conqueridor a Madina Mayurqa (l’actual ciutat de Palma i capital de la Mallorca musulmana del segle XII) el darrer dia de l’any 1229.
Nascut i resident a Móra la Nova, Miquel Esteve, que casualment aquest 2019 ha celebrat els 50 anys de vida, és empresari agrícola i escriptor. Des del 2007 fins al 2019 ha publicat sis novel·les i entre els premis que ha guanyat hi ha el Premi de narrativa Ribera d’Ebre (2007), el premi literari amb més edicions i més important de les Terres de l’Ebre, i també el Premi Vila d’Ascó (2008), ambdós premis de la seua comarca, la Ribera d’Ebre. El Premi Mallorca de Creació Literària 2019 en la categoria de Narrativa ha estat per l’obra inèdita que porta per títol «L’avi Antoni, Rimbaud i el monument al general Prim». De l’obra guanyadora el jurat, format per Gabriel Janer Manila, com a president, Sebastià Bennasar Llobera, Neus Canyelles i Laura Gost, n’ha destacat «el seu caràcter hedonista, el seu ritme narratiu i que incita a mantenir la resistència. Així mateix, ha ressaltat el seu culte a la figura del poeta Rimbaud».
Aquesta nova creació literària de Miquel Esteve està a mig camí entre la novel·la d’ambientació històrica i el thriller literari, trets molt característics i que domina molt bé com a escriptor. La veritable protagonista és la «Chasse spirituelle», el poema encara avui inèdit i més cobdiciat de l’escriptor francès Arthur Rimbaud, potser l’arca poètica més notòria de la literatura europea. La novel·la està ambientada entre la ciutat de Reus (Baix Camp) de finals del segle XIX, aquella de la cèlebre frase «Reus, París, Londres i el carrer de Monterols», i la regió francesa de la Champagne-Ardenes, d’on era originari Rimbaud. L’obra està formada per nou històries, que el lector pot llegir en l’ordre que més s’estimi, i un epíleg final que tanca tota la trama de manera especial i sorprenent.
Segons les bases, el premi té una dotació de 35.000 €, però el guanyador es compromet a contractar una editorial per publicar l’obra i adquireix també el compromís que es distribueixi arreu de les terres de parla catalana durant els primers sis mesos de 2020. La propera primavera, doncs, ens portarà una altra nova i molt bona lectura de l’escriptor que ja ens va captivar amb Heydrich i les agents del Saló Kitty, El joc de Sade o La fi dels secrets.
Més informació sobre Miquel Esteve: https://ca.wikipedia.org/wiki/Miquel_Esteve_Valldep%C3%A9rez