expo carmel-Tortosa

La mostra documenta un període de grans canvis socials, culturals i econòmics de les comarques de l’Ebre i per extensió de la societat catalana, alhora que posa en valor la tasca i la figura del fotoperiodista asconenc.

L’exposició inaugurada l’1 de març, a les 11.30 h a la seu dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre,l’ha produïda l’Ajuntament d’Ascó, l’Associació Cultural lo Llaüt i l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) i ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Móra d’Ebre i del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

L’origen de la mostra és l’ingrés del fons fotogràfic de Carmel Biarnés a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre el 2015. El fons està format per més 60.500 fotografies i documentació relacionada amb el seu treball periodístic en capçaleres de referència de l’àmbit català, com són el Diario Español de Tarragona, el Correo Catalán o l’Avui; així com fotografies fruit del seu activisme social en el marc de les reivindicacions pageses o antinuclears o de la feina desenvolupada al seu estudi fotogràfic. L’exposició pretén difondre la ingent tasca desenvolupada per l’asconenc en els àmbits de la fotografia, l’etnologia i el territori que permet documentar les grans transformacions econòmiques i socials del territori entre finals dels seixanta i els vuitanta. En paraules de Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, “és una bona oportunitat per a reivindicar la figura de Carmel Biarnés i donar a conèixer la seva obra”.

L’exposició fa una selecció dels principals àmbits temàtics en què va treballar fent incís en els aspectes que poden resultar més atractius a nivell territorial. Aquests àmbits són: Les festivitats populars de la Ribera d’Ebre, com per exemple les Festes Majors, els bous o les festes del riu; el riu Ebre i els usos i oficis tradicionals que hi estan vinculats; la pagesia i la ramaderia i altres oficis com per exemple l’artesania de la pauma; la profunda religiositat del moment històric; les personalitats del món social i cultural de la Ribera d’Ebre i de les comarques veïnes, com per exemple els escultors Santiago Costa o Marcel·lí Giner o l’escriptor Artur Bladé i Desumvila; la construcció de la Central Nuclear d’Ascó i la forta conflictivitat social que va generar; el paper del fotògraf asconenc en un marc territorial de les Terres de l’Ebre i finalment el paper de Biarnés en esdeveniments rellevants de l’àmbit català que va documentar, com per exemple les visites del general Franco o del rei Joan Carles I.

El director de l’arxiu comarcal de la Ribera d’Ebre, Gerard Mercadé, ha recordat que el fons fotogràfic de BIarnés està format per més de 60.500 fotografies i ha destacat que estigui despertant tant d’interès com ho demostren les més de 4000 visites on-line que s’han registrat des del passat mes d’octubre.

L’exposició s’ha pogut visitar a Ascó, Móra d’Ebre i Amposta i la itinerància inclourà també les poblacions de Reus i la Fatarella. A Tortosa es podrà visitar des de l’1 fins al 29 de març al Palau Oliver de Boteller (C/ Jaume Ferran i Clua, núm. 4 de Tortosa), de 9.00 a 14.00 h.

Fons fotogràfic de Carmel Biarnés