La Fira d’Espectacles Literaris Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d’Ebre donen a conèixer els cartells de les que seran les edicions novena i tretzena respectivament, les quals se celebraran del 27 al 29 de maig de 2016 a la capital de la Ribera d’Ebre. Es tracta de dos cartells diferents, amb l’objectiu de remarcar la identitat pròpia de cadascuna de les dues fires. De fet, enguany la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, Montse Pineda, serà la nova directora de la Fira del Llibre Ebrenc, mentre que Albert Pujol ho continuarà sent de Litterarum, tot potenciant així l’equip organitzador d’ambdós esdeveniments.
Pel que fa als cartells, creats pel dissenyador benissanetà Jordi Morera, enguany s’ha jugat amb la gran diversitat lingüística del català i s’ha conjugat el verb llegir de vuit maneres diferents. En el cas del cartell de Litterarum, hi apareixen les variants llegeixo, de l’oriental central; llegisco, de l’occidental matarranyenc; llijo, de l’occidental tortosí; llig, de l’occidental valencià; i llegesc, de l’oriental balear. Mentre que en el cartell de la Fira del Llibre Ebrenc, s’han utilitzat les variants llegixo, llegisco, llijo, llijco i lligisco, les quals totes formen part del subdialecte tortosí. “El que hem volgut reflectir són els diversos àmbits territorials de les dues fires. Mentre a Litterarum l’àmbit són els Països Catalans i per això es fa al·lusió a com es diu el verb llegir a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i la Franja, a la Fira del Llibre Ebrenc, l’àmbit són les Terres de l’Ebre i l’àrea d’influència de l’antiga diòcesi de Tortosa”, apunta Albert Pujol. Amb la frase “Tots som Litterarum” i “Tots som Llibre Ebrenc” el que es pretén és que tothom que vegi els cartells, independentment de la procedència, s’hi senti identificat i, alhora, també es vol donar valor al fet de llegir i potenciar la lectura.
Litterarum, fira d’espectacles literaris està organitzada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes i la Fira del Llibre Ebrenc per l’Ajuntament de Móra d’Ebre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.
fira_llibre2_2016-731467 litterarum2_2016-729002