IRMU

L’onzena edició de l’Espai Despuig tindrà lloc el dia 23 de febrer, a dos quarts d’una del migdia, a Riudoms, sota el títol Les oportunitats del món digital. Els organitzadors, l’Institut Ramon Muntaner, el Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Generalitat de Catalunya, oferiran un espai de reflexió i de debat entorn de les oportunitats que ofereixen els nous canals digitals a les entitats i als investigadors que fan recerca local. En un món que ha portat a la globalització de recursos, d’eines i de continguts s’aprofundirà sobretot en la vessant més practica d’aquest món digital, vist com a eina per a preservar, compartir i enriquir els continguts que generen els centres d’estudis.

En els darrers anys, els centres d’estudis estan fent un esforç important per digitalitzar i  per abocar la informació que generen i fer-la accessible a través de la xarxa. En la jornada de treball es pretén mostrar una sèrie de propostes tecnològiques que poden ser eina i aparador per a la producció d’aquestes entitats, així com reflexionar sobre les millors estratègies per a la difusió, accés i creació del patrimoni cultural en el món digital.

L’activitat, que compta amb el suport de la Fundació Josep Irla i de la Fundació Bancària la Caixa, consistirà en una taula rodona en què intervindran:

  • Anna Busom, cap de suport del Servei Tècnic i Inventari, Direcció General de Patrimoni Cultural, Departament de Cultura, per parlar del repositori Europeana Local.
  • Josep Lladós, director del Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per parlar de la visió automàtica per ordinador i estratègiques de participació col·lectiva en projectes culturals.
  • Albert Pujol, graduat en Multimèdia i membre de la secció de cultura digital del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre per parlar de les edicions digitals de les publicacions periòdiques dels centres.

La taula estarà moderada per Enric Cobo, cap del Servei de Coordinació General d’Arxius de la Direcció General de Patrimoni Cultural. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i membre del patronat de l’Institut Ramon Muntaner.

La participació a la jornada és gratuïta i oberta al públic.