Festa del Tren

La Festa del Tren pren el relleu als “Dies del Museu” que s’havien celebrat fins l’any passat. El canvi de model es basa en dos pilars. El primer és que s’omple el cap de setmana amb activitats organitzades pel mateix Museu, però també per una vintena d’entitats socials, culturals i esportives de la localitat i la comarca, per tal d’obrir l’equipament cultural a la societat i donar-li a la cita un caràcter més festiu i participatiu.

El segon pilar en que es basa el canvi és que aquestes activitats estan orientades als aficionats al ferrocarril, però també a un públic ampli i sobre tot, familiar. A més, tothom que vulgui consultar tot el que fa relació a aquesta renovada jornada festiva ho podrà fer a través del nou portal web www.festadeltren.cat

D’entre totes les activitats, el divendres, a la sala d’actes de l’Ajuntament, hi haurà un cicle de conferències sobre la Línia dels Directes, amb entrada lliure. I dissabte i diumenge, ja a l’estació de tren, es podrà gaudir, a banda de la visita teatralitzada, de tallers amb activitats per a nens i nenes, jocs de taula, jocs de rol en viu, cineclub, una activitat literària dedicada a Hemingway (que va ambientar un conte seu a l’estació de Móra la Nova), dinars populars (dissabte amb olla ferroviària i diumenge amb fideuà), mercat d’objectes i modelisme ferroviari, voluntaris treballant en maquetisme i restauració, ball de gegants, trens en moviment, una exposició sobre els 125 anys del tram Móra la Nova – Faió i, com cada any, la visita a les instal·lacions del museu. L’entrada a la Festa del Tren té un preu especial de 5 euros. Però aquells que es vulguin apropar els dies anteriors a Móra la Nova, poden obtenir una entrada gratuïta comprant dos capses de galetes “La Bonita” als forns i pastisseries del poble, així com a altres establiments col·laboradors.

Els plats forts de la Festa del Tren

Entre les novetats d’enguany destaca l’estrena de la visita teatralitzada “Un passeig per l’Estació”. La visita es divideix en tres escenes. A la primera, un grup de viatgers que espera el tren en els primers dies de l’arribada del ferrocarril a la comarca discuteixen sobre tot els efectes perjudicials que la rumorologia li atribueix. En el segon, l’enginyer de la línia junt amb altres personatges ens fan una breu ressenya històrica de l’estació i la seva importància. I, per acabar, en el tercer acte una estraperlista i un guàrdia civil viuen una interessant controvèrsia amb un final sorprenent.

Aquesta setmana l’APPFI ha rebut la visita de la delegació europea de FEDECRAIL

Tot just aquesta setmana, ens ha visitat una delegació de la Federació Europea de Museus i Trens Turístics, Fedecrail, encapçalada pel seu president Jaap Nieweg, holandès, i altres membres del Regne Unit i França. La FPPFI són membres actius de Fedecrail i des de l’APPFI estan molt contents per aquesta visita i, sobre tot, pel suport que un cop més han donat al projecte després de conèixer-lo de primera mà. La visita s’ha produït en el context d’unes jornades sobre trens històrics turístics que es van celebrar el dia abans (dimecres) a Terrassa, al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica, coorganitzades amb la FPPFI i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, en el marc del grup de treball sobre patrimoni històric ferroviari.