pobles i gent de l'Ebre

El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre publica un complert estudi sobre el darrer quart del segle XVIII sobre la Ribera d’Ebre de l’historiador Joan Ramon i Vinaixa, que porta per títol Pobles i gent de l’Ebre a la Catalunya del segle XVIII (Ribera d’Ebre, 1775-1799)

L’obra, es presentarà el proper dijous 13 de setembre, a les 20 hores, a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre

El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) publica un extens estudi sobre el territori que comprèn l’actual comarca de la Ribera d’Ebre al darrer quart del segle XVIII. L’obra, de l’historiador benissanetà Joan Ramon Vinaixa -que és resultat d’una perllonga tasca de recerca en nombrosos arxius-, porta per títol Pobles i gent de l’Ebre a la Catalunya del segle XVIII (Ribera d’Ebre 1775-1799), i veu la llum dins la col·lecció Daliner del CERE.

El treball, un dels més complerts i de major qualitat dels que ha editat el CERE al llarg de la seva història, presenta un exhaustiu compendi sobre la vida dels pobles –tots sense excepció–, de l’actual comarca de la Ribera d’Ebre, però també de les poblacions que durant el període indicat hi estaven vinculades, com per exemple Vandellòs, Capçanes i els Guiamets, pel que fa a la vila de Tivissa, o el Masroig, pel que respecte a la població de Garcia.

Conseqüentment, el llibre destapa com era la realitat panoràmica d’uns pobles rurals, els riberencs, geogràficament emplaçats a l’interior, mal comunicats, allunyats dels principals centre de decisió i poder i que majoritàriament dipositaven la supervivència econòmica en el sector primari.

En tractar-se d’un període poc estudiat, una part ben significativa del llibre treu a la llum documentació inèdita o gens o poc desgranada, que per met a l’autor endinsar-se en els temes que ofereixen una imatge més aproximada de com aleshores funcionava l’engranatge administratiu, social i econòmic del territori, però al recer d’aquests grans blocs temàtics en brollen d’altres que destaquen per la seua importància històrica o per la visió més propera que donen sobre aquests pobles i la seua gent (ensenyament, sanitat, festes i diversions, segregacions municipals, manifestacions artístiques o moda de vestir, entra d’altra informació rellevant.

Per tant, el llibre contribueix a difondre el que ha estat el gran interès de l’autor; el de donar a conèixer el dia a dia d’un espai físic i humà d’una comarca de Catalunya, que actualment anomenen Ribera d’Ebre, en el darrer quart del set-cents. És el contrast entre el món urbà de les mitjanes o grans ciutats i el món rural representat per una multitud de pobles escampats  arreu el que ens dóna una imatge molt més nítida i real sobre quina era aleshores la realitat del país. En definitiva, un relat històric que ens farà reviure –i comprendre- el nostre passat ebrenc.

L’obra serà presentada, i es podrà adquirir, el proper dijous 13 de setembre de 2018, a les 20 hores, a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre. La presentació, que anirà a càrrec de Gerard Mercadé Pié, director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) i cap de Publicacions del CERE, està organitzada pel CERE, l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre i l’ACRE, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre.

targetó-pobles i gent-Mora d'Ebre