L’obra guanyadora del XVII Premi d’Assaig d’Artur Bladé i Desumvila, Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d’Ebre, serà presentada aquest dijous a la biblioteca de la capital de la comarca. D’aquesta manera, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre en conjunt amb l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre, organitzaran la presentació que comptarà també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Biblioteca Comarcal.

El lloc escollit es deu a la procedència dels autors de l’obra, Joan Pujol i Ivan Salvadó, tots dos veïns de Móra d’Ebre, i també lligats a les arrels del Club Nàutic del municipi. L’acte, que serà aquest dijous 13 d’octubre a les 20:00h, anirà a càrrec de Vicente García Sánchez-Delgador, professor i investigador sobre embarcacions fluvials.

L’obra de Pujol i Salvador significa “una aproximació a les embarcacions tradicionals de Móra d’Ebre, especialment les muletes i els llaguts”. Un estudi que contribueix, sens dubte, a la preservació i posada en valor d’un patrimoni col·lectiu que ha configurat la societat de l’Ebre. La publicació consisteix en un volum de 140 pàgines amb molt suport fotogràfic i que esdevindrà el tretzè número de la col·lecció d’estudis comarcals “El Daliner”, editat pel CERE.

 

tarjeto-presentacio-llibre-muletes-i-llaguts

 

Ressenya del llibre

Aquesta obra pretén ser una aproximació a les embarcacions tradicionals de Móra d’Ebre, especialment les muletes i llaguts. La capital de la Ribera d’Ebre ha viscut completament lligada al riu Ebre, element vertebrador de la comarca, i alhora principal nus de comunicacions entre les poblacions que en formen part. No obstant això, amb la transformació que es va produir a partir de la construcció de noves infraestructures, empreses i noves vies de comunicació, els usos tradicionals de les embarcacions vinculades al riu pràcticament han desaparegut, o bé han quedat relegades a usos festius i esportius.

Aquest llibre contribueix a conservar el valor de quelcom que considerem patrimoni de la Ribera d’Ebre, i que  ha contribuït a conformar la seua gent i la seua cultura. Sense aportacions com la que fa Muletes i llaguts restaria condemnat a l’oblit.