La Biblioteca Municipal de Móra la Nova acollirà el proper divendres, 30 de novembre, a les 19,30h, la presentació de l’últim llibre de l’historiador benissanetà Joan Ramon Vinaixa que duu el títol de “Pobles i gent de l’Ebre a la Catalunya del segle XVIII”. La presentació anirà a càrrec de Gerard Mercadé, director del ACRE i Cap de Publicacions del CERE i de l’alcalde de Móra la Nova Francesc X. Moliné.
El treball, un dels més complerts i de major qualitat dels que ha editat el CERE al llarg de la seva història, presenta un exhaustiu compendi sobre la vida dels pobles –tots sense excepció–, de l’actual comarca de la Ribera d’Ebre, però també de les poblacions que durant el període indicat hi estaven vinculades, com per exemple Vandellòs, Capçanes i els Guiamets, pel que fa a la vila de Tivissa, o el Masroig, pel que respecte a la població de Garcia.
Conseqüentment, el llibre destapa com era la realitat panoràmica d’uns pobles rurals, els riberencs, geogràficament emplaçats a l’interior, mal comunicats, allunyats dels principals centre de decisió i poder i que majoritàriament dipositaven la supervivència econòmica en el sector primari.
En tractar-se d’un període poc estudiat, una part ben significativa del llibre treu a la llum documentació inèdita o gens o poc desgranada, que per met a l’autor endinsar-se en els temes que ofereixen una imatge més aproximada de com aleshores funcionava l’engranatge administratiu, social i econòmic del territori, però al recer d’aquests grans blocs temàtics en brollen d’altres que destaquen per la seua importància històrica o per la visió més propera que donen sobre aquests pobles i la seua gent (ensenyament, sanitat, festes i diversions, segregacions municipals, manifestacions artístiques o moda de vestir, entra d’altra informació rellevant.
Per tant, el llibre contribueix a difondre el que ha estat el gran interès de l’autor; el de donar a conèixer el dia a dia d’un espai físic i humà d’una comarca de Catalunya, que actualment anomenen Ribera d’Ebre, en el darrer quart del set-cents. És el contrast entre el món urbà de les mitjanes o grans ciutats i el món rural representat per una multitud de pobles escampats arreu el que ens dóna una imatge molt més nítida i real sobre quina era aleshores la realitat del país. En definitiva, un relat històric que ens farà reviure –i comprendre- el nostre passat ebrenc.
El volum, de 500 pàgines, és un extens i aprofundit treball sobre la vida a la comarca de la Ribera d’Ebre durant els darrers 25 anys del segle XVIII. Vinaixa, lluny de fixar-se en els grans esdeveniments de l’època, com la Revolució Francesa o la independència dels Estats Units, centra el seu interès en qüestions com la demografia, les comunicacions, les infraestructures, l’economia, l’administració, les relacions socials, les festes o els processos de segregació municipals viscuts aleshores en els municipis de l’actual comarca riberenca.