Dijous 27 de juny, a les 8 del vespre, i a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre, tindrà lloc la presentació del llibre, de Jordi Duran, El canonge Montagut. La contribució d’un clergue de Móra d’Ebre a la construcció del feixisme a Catalunya.

Aquest llibre ha estat guardonat amb el XXVI Premi d’Història Enric Bayerri i Bertomeu, que convoca l’Associació de veïns Jesús Catalònia.

El canonge Montagut. La contribució d’un clergue de Móra d’Ebre a la construcció del feixisme a Catalunya és la biografia d’un personatge que va desenvolupar una destacada activitat política durant el primer terç del segle passat, especialment en el període de la dictadura de Primo de Rivera. Nascut a Móra d’Ebre l’any 1878, va instal·lar-se amb la seua família a Barcelona a la primeria del segle XX, des d’on va fer la major part de la seua carrera política i eclesiàstica. Fill d’una família morenca amb fondes arrels carlistes, Montagut encarna una evolució ideològica que connecta l’absolutisme del segle XVIII amb el feixisme del segle XX, a través del tradicionalisme del XIX. Als anys vint va liderar campanyes que van contribuir a formular un discurs anticatalanista furibund, va ser un dels principals detractors dels usos formals de la llengua catalana a l’Església, a l’Administració i a l’escola; fou un precursor del nacionalcatolicisme franquista i destacat col·laborador dels líders i dels grups organitzats que van crear els primers moviments i partits feixistes a Catalunya.

El projecte d’investigació de la figura de José Montagut Roca, el canonge Montagut, va rebre una beca per part del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre en la convocatòria de l’any 2018. El llibre l’ha editat l’editorial Gràfica Dertosense, SL, de Tortosa.

 

20190503 MDE presentacio Canonge Montagut