franquisme2
L’historiador Elies Margalef ha presentat avui a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) el projecte de recerca “De les bales a la fam: vida i repressió a la Ribera d’Ebre als inicis del franquisme (1939-1945)”. El treball de recerca tracta principalment sobre els mètodes de repressió que va aplicar el règim franquista contra les persones que van tindre protagonisme polític durant el període de la II República i durant la Guerra Civil en el bàndol republicà a la comarca de la Ribera d’Ebre. Uns mètodes que anaven des de l’afusellament, l’empresonament o la llibertat vigilada als domicilis de residència dels dissidents. En total, l’autor ha documentat uns 400 casos de repressió, majoritàriament a Flix, la Palma d’Ebre i Móra d’Ebre.
Margalef ha pogut desenvolupar aquesta recerca, que es publicarà pròximament en format llibre, gràcies al programa de Garantia Juvenil del Departament de Treball de la Generalitat, que dona oportunitats laborals a persones jóvens i formades. El projecte l’ha impulsat el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i ha comptat amb el suport de diverses institucions públiques.
L’acte de presentació de la investigació ha sigut presidit per Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, i ha comptat amb la presència de l’autor de la recerca; de Rosana Fatsini, directora territorial de Treball; de Joan Josep Duran, president del CERE; de Josep Maria Sáez, conseller comarcal de Cultura, i de Gerard Mercadé, director de l’ACRE.
eu-ua.org