La Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre acollirà el proper divendres 18 de desembre, a les 20 hores, la presentació de l’obra guanyadora del XV Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila, Santiago Costa, escultor (1895-1984), de Loreto Meix i Boira
L’obra és un esbós biogràfic d’un dels grans artistes que la vila de Móra d’Ebre ha donat a Catalunya, l’escultor Santiago Costa, a més d’un intent de sistematització de les seva producció escultòrica, duta a terme a Catalunya a l’Estat espanyol i a Llatinoamèrica
El proper divendres 18 de desembre la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre acollirà la presentació del llibre Santiago Costa, escultor (1895-1984) obra guardonada, conjuntament amb la biografia sobre Carmel Biarnés presentada pel periodista Xavier Garcia, amb el XVI Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila, convocat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) l’any 2011.
El Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila és un dels actes més emblemàtics del CERE, atès que des de l’any 1983, de forma biennal, es convoca per tal de difondre estudis sobre la comarca de la Ribera d’Ebre. L’objectiu principal del certamen és publicar i difondre treballs inèdits d’assaig o investigació sobre les temàtiques que treballa el CERE (història, etnologia, geografia, economia, geologia o botànica, entre moltes d’altres), que constitueixin una aportació d’interès per al coneixement del passat, l’anàlisi del present o els projectes per al futur de l’actual comarca de la Ribera d’Ebre.
L’any 2011, excepcionalment, es va concedir el premi a dos treballs, i aquest 2015 el CERE publica l’obra presentada per la professora Loreto Meix i Boira, dedicada a l’escultor morenc Santiago Costa. Loreto Meix i Boira, nascuda a Tortosa l’any 1959, és catedràtica a l’IES Julio Antonio de Móra d’Ebre. Les seves recerques s’han centrat en l’estudi de la dona, lligada a la cuina tradicional, i als escultors de Móra d’Ebre. Fruït de la primera línia d’investigació ha publicat Els cócs a la Terra Alta i La cuina de la Terra Alta, aquest darrer llibre en col·laboració amb Teresa Lluís Pallarés. En el marc de la segona línia d’investigació, a més del present llibre, ha tret a la llum diversos articles en publicacions de referència del territori, com ara La Riuada, de Móra d’Ebre, o la Miscel·lània del CERE, difonent el paper i la projecció —sovint més enllà de Catalunya— de diversos escultors morencs.
Santiago Costa i Vaqué va néixer a Móra d’Ebre l’any 1895 i morí a Tortosa l’any 1984. Va iniciar la seva formació com a escultor a l’Escola de la Llotja, on va ser alumne de Venanci Vallmitjana. El 1917 es traslladà a Madrid per fer el servei militar i s’instal·là al taller del seu cosí Julio Antonio, qui va exercir una profunda empremta en Costa. En morir Julio Antonio va viatjar al Brasil i l’Argentina, on bastí el monument al filantrop Agustín Álvarez.
Santiago Costa va realitzar diverses exposicions individuals a Madrid, Saragossa, Barcelona, Reus, Vigo i Móra d’Ebre. També participà en concursos nacionals d’escultura, en els quals assolí un segon premi l’any 1928, amb l’estela El hermano Francisco de Asís, i una menció el 1930, amb Diana. A banda de l’escultura va conrear la
pintura, en la qual plasmà el paisatge de diverses zones de l’Estat espanyol i la gitaneria. El 1971 lliurà la totalitat de la seva obra al Museu d’Art Modern de Tarragona. A banda de les distincions apuntades, Santiago Costa pot ser considerat un artista trencador i amb una forta personalitat, atès que, més enllà de les forçoses comparacions amb la grandiosa figura del gran Julio Antonio —el seu cosí— va trobar el seu propi camí i un llenguatge artístic molt personal. Per fortuna, el present llibre li rendeix un merescut homenatge, que esperem que serveixi per dignificar i posar en valor la figura d’un enorme artista de la Ribera d’Ebre.
La presentació del llibre anirà a càrrec de Gerard Mercadé, cap de publicacions del CERE, de Joan Launes, president de l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre, i de Loreto Meix i Boira, autora de l’obra.