PROGRAMA D’ACTUACIONS I TRANSMISSIONS DE MATRIX CULTURA 2050 A LES TERRES DE L’EBRE

El programa s’anirà completant, revisant i actualitzant. Les dates de les transmissions són susceptibles de canvi, per tant aneu consultant aquesta publicació o contacteu-nos [info@lab-livemedia.net]

Enllaç: https://twitter.com/livemedia

FLIX

Transmissió: Dimecres 31 de maig a les 19.00 h

A LA COLÒNIA FÀBRICA DE FLIX: INDUSTRIALITZACIÓ, CULTURA I PAISATGE

Un recorregut per l’antiga colònia de l’electroquímica de Flix amb el tema del riu Ebre lligat a la indústria i l’impacte social i cultural que va suposar l’establiment de la fàbrica a Flix al 1897. Lligat amb l’actual problemàtica de la desindustrialització a Ribera d’Ebre i la necessitat d’inferir relacions i sinèrgies entre cultura i paisatge.

Coordinat amb Associació La Cana, Grup de Natura Freixe, Ajuntament de Flix.

Amb: Pere Muñoz i Hernàndez (historiador i escriptor, Cristina Ferrús (Associació La Cana), Óscar Bosch (president del Grup de Natura Freixe), Helena Blanch (comunicadora, Grup de Natura Freixe).

TIVISSA

Transmissió: Dijous 8 de juny: 19.00h

TARDET ALS ANTICS RENTADORS DE TIVISSA: LA PARAULA DITA I COMPARTIDA

Una trobada als històrics rentadors de la Sèquia del Camí aTivissa, sobre usos locals de les paraules i la diversitat dels parlars. La paraula com arxiu de memòria. La relació entre la diversitat lingüística, els coneixements de la natura i la biodiversitat.

Coordinat amb Societat Obrera de Tivissa, Pere Navarro (URV), Ajuntament de Tivissa.

Amb: Josep Maria Margalef Cedó (pastor, connegut com “el Maquineta”), els filòlegs Pere Navarro (mestre de tots), Olga Cubells, Carles Castellà, Montserrat Perelló; Loreto Meix (historiadora de l’art), el poeta Carles Jardí.

FLIX

Transmissió: Dijous 15 de juny: 19.00h

UN RECORREGUT PEL MEANDRE DEL RIU EBRE A FLIX

Un recorregut pel meandre de Flix que acull en el seu centre el nucli de la població. Diferents emplaçaments ens permeten apropar-nos a la realitat i la cultura del riu des de diferents aspectes: la navegabilitat, la industrialització (la presa, la central hidroelèctrica), el paisatge de bosc de ribera als Xops com a part de la reserva natural de Sebes, el pas de barca accionat elèctricament.

Coordinat amb Associació La Cana, Grup de Natura Freixe i Olga Poblet.

Amb: Jaume Masip Llop (La Cana), Olga Poblet (biòloga), Jordi Rofes (biòleg, Freixe).

TIVENYS

Transmissió: Dijous 21 de juny: 19.00h

RECUPERACIÓ I MEMÒRIES DEL PAISATGE RURAL A TIVENYS (DE COCONS, AMAGATALLS I GRANERES AL COLL DEL GARROFER)

Ens ubiquem a la partida Coll de Garrofer on fem un itinerari que mostra la recuperació de construccions tradicionals relacionades amb l’emmagatzematge i control de l’aigua, configurant el paisatge, i des de les mateixes veus que comparteixen les memòries i vivències de l’entorn amb històries de cocons, amagatalls i graneres.

Coordinat amb Territori Inhòspit, Ajuntament de Tivenys.

Amb la col·laboració de COAC Terres de l’Ebre. Amb: Sisco Besalduch (Territori Inhòspit), Maria Pilar Mauri (propietària de la finca), Francesc Ventura (antropòleg), Antoni López (Arquitecte, COAC) i altres.

ASCÓ

Transmissió: Divendres 23 de juny: 19.00h

CAMINS D’AIGUA, CAMINS DE SIRGA: NAVEGANT PEL RIU EBRE AMB EL LLAÜT LO ROGET

Una navegació amb el llaüt lo Roget partint d’Ascó fins al Pas de l’Ase. En una mateixa visió el Castell templer i la torre nuclear d’Ascó, una obertura de temes prenent com a fil conductor: l’Ebre com a artèria de comunicació, els usos tradicionals del riu en la memòria viva, la navegabilitat, la significació de les diferents eres de la industrialització, les cultures del riu i el propi ecosistema fluvial.

Coordinat amb Associació Lo Llaüt, Associació L’Aube, IES Móra la Nova, Ajuntament d’Ascó.

Amb: Josep Maria Pros (Vinebre); Biel Pubill, Anna Ferrús Serra, Josep Maria Raduà (Associació Lo Llaüt) i altres.

MIRAVET

Transmissió: Dimarts 27 de juny: 19.00h

MIRAVET I EL PAS DE BARCA AL RIU EBRE (AQUÍ HI HA UN CARONTE…)

ns ubiquem al pas de barca a Miravet, mostrant la tasca de l’únic transbordador a l’Ebre que funciona sense motor amb la mateixa força del corrent de l’aigua. El pes històric del riu Ebre per la cultura, l’economia i la societat al seu pas per aquests territori, i el Caronte com a metàfora de la nostra contemporaneïtat amb històries reals de l’antic barquer.

Coordinat amb Associació Lo Pergi, Ajuntament de Miravet.

Amb: Josep Cañabate Fortunyo (Dr. en història, UB), Paco Navarro (antic barquer) i altres associats de Lo Pergi: Marisín Fabregat, Sandra Artigues, Cati Borràs, Eric Vinaixa (músic), Joaquim Marsal (Centre Cultural Joaquim MIr).

EMD LA SERRA D’ALMOS – TIVISSA

Transmissió: Dimecres 4 de juliol: 19.00h

RITMES DE LA NATURA: EL SABER FENOLÒGIC A LA SERRA D’ALMOS

Des del 1971 Josep Borrell ha recollit les dades climàtiques i fenològiques de la seva població i entorn, la Serra d’Almos. Ara Isaac Bentieb pren el relleu. La fenologia estudia les relacions entre els factors clmàtics i les manifestacions estacionals o periòdiques del essers vius, vegetals o  animals. Per això ens està donant claus importants per analitzar l’impacte del canvi climàtic en el cicle vegetal i com afecta les espècies vegetals i animals.

Coordinat amb Societat Obrera de Tivissa, Associació L’Aube, Ajuntament de Tivissa.

Amb: Josep Borrell Bargalló (pagès, aficionat a la climatologia i la fenologia), Ismael Bentieb (geògraf, URV, Associació L’Aube, CERE), Clara Campo Borrell (estudiant, neta de Josep Borrell), Olga Poblet (biòloga).

GANDESA

Transmissió: Dijous 6 de juliol: 19.00h

LA CULTURA DEL VI, PAISATGE I INTERVENCIONS POÈTIQUES

Des de les vinyes del Celler Bàrbara Forés coneixem les pràctiques agroecològiques que promouen la biodiversitat i uns valors vers l’ecosistema mostrant la dimensió cultural de l’ecosistema agrícola i “com els sistemes agrícoles vius no poden existir sense les seves cultures associades”. Amb intervencions poètiques per profunditzar en la consciència del paisatge.

Coordinat amb el Celler Bàrbara Forés. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gandesa.

Amb: Carme Ferrer, Pili Sanmartín Ferrer, Maria Miró Ferré, Judit Ulldemolins Blanch, estudiants de l’IES Terra Alta amb el professor i poeta Albert Guiu.

CORBERA D’EBRE

Transmissió: Dimecres 11 de juliol: 19.00h

L’ABECEDARI DE LA LLIBERTAT 1995-2023: MEMÒRIA, ART I PAISATGE AL POBLE VELL DE CORBERA

Caminem ad libitum pel Poble Vell de Corbera d’Ebre (destruït pels bombardejos durant la Batalla de l’Ebre al 1938) contemplant les obres creades de l’Abecedari de la Llibertat, amb una reflexió poètica de la nostra contemporaneïtat en l’acumulació dels temps al paisatge.

Coordinat amb Associació Zero mig partit pel mig i Associació Poble Vell de Corbera d’Ebre. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Corbera d’Ebre. Amb: Josep Cañada (artista, curador de l’Abecedari de la Llibertat i Biennal de Corbera); Jesús Pedrola (artista i curador del Poble Vell i de l’Abecedari de la Llibertat), Magda Zaragoza (fotògrafa), Encarna Pons (artista) i altres.

VINEBRE

Divendres 14 de juliol: 17.00h – 21.00 a Ca Don Joan

META VOLANT Matrix Cultura 2050 a Terres de l’Ebre

Trobada dels participants de les tres comarques (entitats, actors culturals, ajuntaments i institucions de Terra Alta, Ribera d’Ebre i Baix Ebre), oberta a altres agents i entitats, amb presentació de les activitats realitzades. Activitat que propicia una dinàmica de transferència de pràctiques i coneixements, en una estratègia de projectar el treball i enfortir la xarxa territorial.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vinebre (Ca Don Joan i Casa museu Enric d’Ossó), municipis i Consells Comarcals de Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta.

RIBA-ROJA D’EBRE

Transmissió: Dijous 20 de juliol: 19.00h

INTERVENCIONS__ARTS I ENTORNS

Investir el paisatge de cultura a partir d’intervencions artístiques realizades a Riba-roja d’Ebre.

Coordinat amb Sarah Misselbrook d’Associació Riba-rock, Roser Gay.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre.

En seguiment als esdeveniments/transmissions s’aniran publicant els postsde lectura llarga en correspondència amb les actuacions, constituint progressivament un recurs de documentació, visibilització i reconeixement dels actors i iniciatives participants en la seva aportació a la sostenibilitat de la pròpia cultura, els seus paisatges i territoris.

MATRIX CULTURA | 2050