El cicle de conferències van tenir lloc  els dies 9, 10, 17 i 24 de novembre i l’1 i 15 de desembre, a Móra d’Ebre, Tivissa, Ascó, Flix, Vinebre i Benissanet respectivament. Fou organitzat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’Ajuntament de Móra d’Ebre i rebé el suport i col·laboració dels Serveis Territorials del  Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre i dels ajuntaments d’Ascó, Flix, Tivissa i Vinebre.

Les jornades van posar al descobert la importància arqueològica de la protohistòria i la història antiga de les Terres de l’Ebre, com ho evidencia  que durant els darrers 20 anys està sent  el territori català més estudiat de tota Catalunya. Els ponents van explicar els resultats de les darreres investigacions a les més de dos-centes persones que varen seguir les jornades.

El cicle de conferències va finalitzar amb la presentació, per part de l’arqueòleg territorial, Joan Martínez, de les actes de la I Jornada d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre.

Totes aquestes ponències serà publicades pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre durant l’any 2018 en un nou volum de la Miscel·lània del CERE.

Les conferències foren:

  1. “Comerç, poder, aristocràcia: la formació del món ibèric a les Terres de l’Ebre”, a càrrec de Jordi Diloli Fons.
  2. “La ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles”, a càrrec de David Asensio Vilaró
  3. “La Ribera d’Ebre: una via de pas de les tropes d’Hanníbal Barca durant la Segona Guerra Púnica”, a càrrec de Jaume Noguera Guillen.
  4. “El poblament Ibèric a Flix”, a càrrec de Maria Carme Belarte Franco.
  5. “40 anys cercant ibers i romans a l’Ebre final: un gran potencial didàctic per implementar a l’escola”, a càrrec de Margarida Genera i Monells.
  6. “Roma a la Ribera d’Ebre”,a càrrec de Victor Revilla Calvo.
  7. Móra d'Ebre: Raúl olivan (regidor Ajuntament de Móra d'Ebre), Gerard Mercadé (director Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre), Gemma Carim (presidenta Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Joan Josep Duran (president Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, Ferran Bladé (director territorial de Cultura de les Terres de l'Ebre )
    Móra d’Ebre: Raúl olivan (regidor Ajuntament de Móra d’Ebre), Gerard Mercadé (director Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre), Gemma Carim (presidenta Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Joan Josep Duran (president Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre), Ferran Bladé (director territorial de Cultura de les Terres de l’Ebre )
Móra d'Ebre: Jordi Diloli (URV)

Móra d’Ebre: Jordi Diloli (URV)

Móra d'Ebre

Móra d’Ebre

Tivissa: Joan Josep Duran (CERE) Joaquim Roset (Ajuntament deTivissa), David Asensio (UAB), Gerard Mercadé (ACRE)

Tivissa: Joan Josep Duran (CERE) Joaquim Roset (Ajuntament deTivissa), David Asensio (UAB), Gerard Mercadé (ACRE)

Tivissa

Tivissa

Ascó: Jaume Noguera (UB), Gerard Mercadé (ACRE).

Ascó: Jaume Noguera (UB), Gerard Mercadé (ACRE).

Ascó

Ascó

Flix: Gerard Mercadé (ACRE), Carme Belarte (ICAC).

Flix: Gerard Mercadé (ACRE), Carme Belarte (ICAC).

Flix

Flix

Vinebre: Margarida Genera i Monells

Vinebre: Margarida Genera i Monells

Vinebre

Vinebre

Benissanet: Francesc Xavier Arbó  i Cot (alcalde de Benissanet) , Joan Josep Duran (CERE), Joan Martínez (GENCAT)

Benissanet: Francesc Xavier Arbó i Cot (alcalde de Benissanet) , Joan Josep Duran (CERE), Joan Martínez (GENCAT)

Benissante: Víctor Revilla Calvo (UB)

Benissante: Víctor Revilla Calvo (UB)