tibau

L’escriptor Jesús M. Tibau i la Fira del Llibre Ebrenc exploren les possibilitats creatives de Twitter amb un relat fet de piulades pioner

Tuitliteratura? Més enllà de la comunicació o de l’intercanvi de continguts Twitter pot també generar una nova narrativa: literatura de fins a 280 caràcters. La capacitat de dir moltes coses amb molt poc. No és resumir en piulades un relat sinó una transformació estructural i narrativa que ha d’anar també acompanyada d’una planificació d’entregues que mantingui l’expectativa i la intriga dels lectors i els convidi a participar d’alguna manera en la creació del relat. La Fira del Llibre Ebrenc s’embarca en l’aventura d’impulsar el primer relat ebrenc de tuitliteratura amb el títol #Setdesang a càrrec d’un dels escriptors ebrencs més actiu a les xarxes, Jesús M. Tibau.

Segueix el relat a @JMTibau i @llibresebrencs. “Presa d’hostatges a Tortosa. La notícia corre per la ciutat i les Terres de l’Ebre, i esdevé un fenomen social que tothom segueix amb avidesa”, diu Tibau a través del seu compte de Twitter fent servir l’etiqueta #Setdesang. El lector pot participar repiulant, comentant o contestant les preguntes que fa el relat i, així, fer possible que les seues aportacions acabin canviant la història final.

Un relat en construcció. Uns deu dies i dos piulades al dia són el camí. Aquest serà el ritme de construcció del relat de Tibau, acompanyat de fotografies de Jaume Boldú de Millennials Agency, que hi aportaran creativitat i informació nova. L’aventura va començar dissabte 17 de febrer i, com en tot relat, hi haurà també un desenllaç per fer gaudir el lector com en qualsevol altre format literari. Es busca en tot moment publicar un contingut estudiat i adequat per a la xarxa social Twitter i en això hi ha jugat un paper important Caduf Cultura de Móra d’Ebre, especialitzada en tendències culturals i digitals.

Fomentar la literatura també a les xarxes. Aquest primer relat de tuitliteratura ebrenca és un projecte de cultura digital trencador i poc explorat a les Terres de l’Ebre i en general al conjunt del país, amb el qual la Fira del Llibre Ebrenc pretén fomentar la literatura també a les xarxes socials i a l’univers d’Internet per fer-la propera i fomentar la lectura en aquest univers que compta amb un públic ampli i divers i que obre nous camins a la creació literària.

Experiment literari. Per a Jesús M. Tibau participar en aquest projecte ha estat tot un repte creatiu, col·laboratiu i sobretot divertit. “La literatura transmet emocions però també et permet jugar-hi i xalar i això és el que fem”, apunta Tibau, tot assenyalant el component experimental d’una iniciativa que també busca que els lectors siguin protagonistes i puguin intervenir en la història de manera activa, sense filtres, sentint-se el relat també seu.

Activitat del 15è aniversari de la Fira. Aquesta incursió en la tuitliteratura és una de les novetats de la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d’Ebre en tot el que fa referència a foment de la cultura digital. La Fira, organitzada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner, continuarà treballant en aquesta direcció.

eu-ua.org