tradi1

Batea acollirà la catorzena edició del Tradijoc

El proper dijous 24 de maig la població de Batea acollirà la catorzena edició del Tradijoc: trobada de jocs populars i tradicionals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, de la totalitat d’alumnes que cursen 1r d’ESO d’ambdues comarques.

Es tracta d’una iniciativa endegada ara fa tretze anys pels professors del departament d’educació física dels instituts de Flix, Móra d’Ebre i Escola Santa Teresa, també de Móra d’Ebre, a la qual s’hi van afegir posteriorment l’institut Terra Alta de Gandesa, l’Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea, l’Institut Escola 3 d’Abril de Móra la Nova i l’Escola d’Educació Especial Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre.

Enguany, a més i com a novetat, la trobada espera tenir un rècord històric de participants reunint més de 270 xiquets i xiquetes. Això és degut a que hi participaran, també, una vintena de nois romanesos i italians que estan duent a terme un projecte ERASMUS amb l’institut de Batea. Aquest fet a donat peu a que s’hagi fet un recull dels jocs que es practicaran, amb textos en català i anglès, que ha editat l’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó, amb el patrocini del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i l’ERASMUS. El llibret conté 25 jocs tradicionals de les Terres de l’Ebre entre els quals podem destacar el joc de les birles, les carreres de pedres, de sacs i amb els peus lligats, jocs de persecució com moros i cristians, jocs típics de romiatges com ara la corretja i estirar la corda, jocs de carrer com el tello o xelma, els quatre cantons, el mocador, les boles, la rebelluga…

La jornada es desenvoluparà des de les 9:30 del matí fins a les 14:00 pels carrers i places de Batea. Per al bon desenvolupament de la trobada s’ha previst l’organització de 15 grups heterogenis de 16/17 nens i nenes dels centres educatius esmentats. Cada grup anirà acompanyat per un professor/a que tindrà cura de seguir l’horari establert i la progressió per les diferents zones de joc. A més, en cada estació els alumnes trobaran a joves monitors que cursen 4t d’ESO de l’institut escola Mare de Déu del Portal que s’encarreguen d’explicar els jocs i dinamitzar-los.

Tradijoc és, doncs, un projecte molt ambiciós que ja s’ha consolidat i que manté aquell objectiu primer d’esdevenir un punt de referència dins el panorama cultural i lúdic de les nostres comarques. Objectiu que passa per educar a través del joc i, de forma particular, mitjançant el joc tradicional i popular. Conscients dels valors inherents del joc tradicional, pensem que aquest pot esdevenir un bon recurs per a potenciar actituds bàsiques d’inclusió, respecte, solidaritat i tolerància, esdevenint el protagonista i eix conductor pel coneixement i recuperació del patrimoni lúdic de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Per a fer possible aquests objectius comptem amb el recolzament del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l’ajuntament de Flix. A més hi col·labora l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre amb les aportacions dels quals enguany s’ha editat un llibret de 60 pàgines que recull l’explicació dels jocs així com el plànol i distribució d’aquests.

Donat que es tracta d’una activitat fora de la quotidianitat, en la qual s’espera reunir més de 270 joves, a part d’una cinquantena llarga de monitors i professors, pensem que pot interessar a un mitjà de comunicació com és el vostre. És per això que ens plaurà poder comptar amb la vostra presència i restem a la vostra disposició per aclarir qualsevol dubte o suggeriment.

En els enllaços adjunts trobareu informació sobre el TRADIJOC a més d’un recull fotografies de les edicions anteriors:

INFORMACIÓ: http://bieljoc.blogspot.com.es/2014/05/xe-tradijoc.html

VIDEO: http://youtu.be/wpoib78Mkk4

eu-ua.org