El Grup de Natura Freixe ha presentat aquesta setmana quatre càpsules divulgatives sobre els insectes pol·linitzadors i la importància que té la seva conservació
És una acció que s’emmarca en el projecte Oasis de pol·linitzadors, que compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya
Aquesta setmana el Grup de Natura Freixe ha presentat quatre càpsules audiovisuals sobre la importància dels insectes pol·linitzadors i la seva conservació, un grup faunístic clau per al medi ambient que desenvolupa funcions molt importants en els ecosistemes i que en les últimes dècades es troba en una clara tendència negativa a conseqüència de l’emergència climàtica, la pèrdua d’hàbitats, l’agricultura extensiva i la utilització generalitzada d’insecticides.
Es tracta d’una sèrie de vídeos breus, disponibles a les xarxes socials de l’associació, que presenten als usuaris quatre insectes pol·linitzadors animats amb stop-motion. Són l’Abigail, en Tristany, el Cecili i la Pamela: quatre tipus de pol·linitzadors silvestres que exposen, en cada càpsula, alguna informació relacionada amb la funció que desenvolupen, els serveis ecosistèmics que proporcionen, els perills als quals estan exposats actualment i algunes recomanacions bàsiques per ajudar a protegir-los.
Els vídeos, que tenen una durada d’uns 25 segons cadascun, han estat realitzats tenint en compte els ritmes de les xarxes socials, de manera que els espectadors i espectadores puguin quedar-se amb un missatge clau que els permeti prendre consciència i començar a reflexionar al voltant d’aquesta qüestió de conservació mediambiental. De la mateixa manera, s’ha procurat que tant els protagonistes com els seus missatges siguin clars i entenedors per arribar a tothom.
Aquesta acció de divulgació forma part del projecte Oasis de pol·linitzadors, una iniciativa que compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya i està emmarcat en la convocatòria de subvencions per al finançament d’actuacions d’Educació i Sensibilització Ambiental.
El projecte, desenvolupat al llarg d’aquest 2023, està dividit en dues línies d’actuació: la de conservació de l’entorn natural i la d’educació mediambiental.
Per una banda, a través de la custòdia del territori com a eina principal de conservació, s’ha treballat en la creació d’una xarxa d’ambients d’alt valor ecològic per tal d’afavorir la presència dels pol·linitzadors silvestres propis del territori. Es tracta dels anomenats “oasis de pol·linitzadors”, que pretenen millorar l’estat de conservació d’espècies en perill o vulnerables típiques d’ambients de secà, zones de transició i ambients de ribera. Aquests oasis s’ubiquen en diferents localitzacions dels municipis de Flix i Riba-roja d’Ebre, de manera que s’afavoreix la connectivitat entre les poblacions del territori.
Per altra banda, algunes accions desenvolupades quant a la sensibilització i divulgació ambiental han estat les activitats d’educació realitzades amb les escoles de Flix i Riba-roja d’Ebre, la participació de diferents col·lectius en propostes de voluntariat ambiental, la formació específica en lepidòpters amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, la creació de recursos educatius, que es poden descarregar gratuïtament a través d’aquest enllaç, i les càpsules animades presentades aquesta setmana.
ENLLAÇOS ALS VÍDEOS
- L’abella Abigail: https://youtu.be/PqXwd35E_Kc
- El Trichodes Tristany: https://youtu.be/etbVvGMv9Gs
- L’escarabat Cecili: https://youtu.be/1OR_wnOhOgU
- La papallona Pamela: https://youtu.be/D4Sj612ZD-A